AS Roma krijgt goedkeuring voor bouw van nieuw voetbalstadion

We schreven er al eerder over, maar nu is het dossier helemaal rond: voetbalclub AS Roma (één van de grootste in Italië) heeft de goedkeuring gekregen om een volledig nieuw stadion te bouwen. Het Stadio della Roma heeft de allures van een modern Colosseum en zal worden opgetrokken in de wijk Tor di Valle. De voetbaltempel moet plaats bieden aan ongeveer 52.500 toeschouwers. Dat is het resultaat van overleg tussen James Pallotta, de (Amerikaanse) voorzitter van AS Roma en burgemeester Virginia Raggi van Rome.

AS Roma broedt al verschillende jaren op plannen om een nieuw stadion te bouwen, maar het duurde lang vooraleer alle betrokken partijen op één lijn zaten. “Het was een lange, een heel lange reis. Het voelt een beetje zoals het geweest moet zijn voor onze Romeinse voorouders op één van hun lange veroveringstochten. Maar hoe dan ook is dit een belangrijk moment voor AS Roma”, verklaarde voorzitter James Pallotta na afloop van de onderhandelingen die een paar jaren hebben aangesleept.

AS Roma speelt zijn thuiswedstrijden nog steeds in het Stadio Olimpico, dat het deelt met stadgenoot voetbalclub Lazio. Het nieuwe hoofdkwartier van AS Roma wordt veel meer dan alleen maar een stadion. Er komen een aantal grote winkels, restaurants, woningen, appartementen en bijhorende wegeninfrastructuur in een brede straal rond de plek waar het stadion wordt gebouwd. De kostprijs van het totale project wordt geraamd op zo’n 2 miljard euro, waarvan ongeveer 400 miljoen euro is gereserveerd voor de bouw van het ultramoderne stadion.

Het project wordt volledig gefinancierd met privékapitaal. We zouden niet in Italië zijn, als de kostprijs naarmate het project vordert, niet zou oplopen. Slechts drie jaar geleden werd het project nog geraamd op “slechts” 1 miljard euro en zou het stadion niet meer kosten dan 300 miljoen euro. Dat prijskaartje lijkt dus al aardig opgelopen en dat zal vermoedelijk nog wel een paar keer gebeuren. Het is te hopen dat voorzitter Pallotta weet waarmee hij bezig is.

James Pallotta hoopt reeds binnen twee tot uiterlijk drie jaar klaar te zijn met de bouw. Het ontwerp van architect Dan Meis uit Los Angeles is geïnspireerd op het wereldberoemde Colosseum en werd een paar jaar geleden al eens voorgesteld in het stadhuis van Rome. Journalisten uit zowat de hele wereld waren toen in een overweldigend aantal aanwezig.

De bouw van de nieuwe thuishaven van AS Roma moet zo snel mogelijk beginnen. Het stadion wordt neergezet op het terrein van de voormalige paardenrenbaan in de wijk Tor di Valle, in het zuidwesten van de stad. De site is gelegen bij het kruispunt van de Grande Raccordo Anulare (GRA), de ringweg rond Rome en de snelweg naar de internationale luchthaven van Fiumicino.

Het ovaalvormige stadion zal voor grote internationale evenementen uitbreidbaar zijn met nog eens 7.500 zitplaatsen, waardoor er 60.000 toeschouwers terecht kunnen. De tribunes worden in drie lagen opgesteld. Naast het nieuwe stadion zal nog een kleinere voetbalstructuur met verschillende velden worden gebouwd, bestemd voor trainingen. Er is ook plaats voor een sportschool, een revalidatiecentrum en andere nuttige faciliteiten die direct te maken hebben met de voetbalclub.

Rond het stadion wordt een compleet AS Roma-dorp gebouwd, met veel groen, winkels (waaronder een Nike Megastore), restaurants, een fanshop, een conferentiehal en een ontspanningszone met o.m. een interactief museum. Die zullen allemaal permanent open zijn.

De architectuur van het stadion is een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van Rome. Het zal worden gebouwd met de meest moderne technologieën en worden opgetrokken in een indrukwekkende en veelzijdige combinatie van staal en glas met een stenen gevel die refereert aan de klassieke bogen van het Colosseum. Het stadion mag dan wel geïnspireerd zijn op het beroemde amfitheater, die naam wordt met respect voor de oudheid opzettelijk niet overgenomen omdat er nu eenmaal slechts één Colosseum is. AS Roma is nog steeds op zoek naar eventuele partners die hun naam aan de toekomstige arena zouden kunnen verbinden.

Ook op andere vlakken zijn de raakpunten en de gelijkenissen met de oudheid groot. Zo zullen de spelers, net als de gladiatoren zo’n 2000 jaar geleden, net vóór het begin van de wedstrijd via een hydraulisch platform tot op het voetbalveld worden gebracht. Speciale aandacht wordt besteed aan de versterking van het openbaar en privévervoer van en naar het nieuwe stadion. Er wordt onder meer gedacht aan speciale pendelbussen. Een nieuw infrastructuurplan voor de hele omgeving moet een gemakkelijke toegang verzekeren voor zowel auto’s als het openbaar vervoer.

Er komen ruime parkeervoorzieningen, ook voor fietsers. Deze laatsten zullen gebruik kunnen maken van nieuwe fietspaden. De aanleg van al die infrastructuur gaat nog eens honderden miljoenen euro kosten. Het hele project zal een enorme impact hebben op de plaatselijke werkgelegenheid en duizenden vaste jobs creëren, zowel dankzij de rechtstreekse clubactiviteiten als door de ontwikkeling van de commerciële ruimtes en het ontspanningsgedeelte in de AS Roma-zone.

Architect Dan Meis (52) wordt erkend als één van ’s werelds meest vooraanstaande ontwerpers van sport-en uitgaansgelegenheden. Hij begon zijn loopbaan met grootschalige maatschappelijke en commerciële architectuur en werkte als jonge designer mee aan bekroonde kantoortorens in Chicago, New York, Duitsland en Zuid-Afrika. Gaandeweg specialiseerde hij zich in sport- en entertainment-architectuur en ontwierp hij tal van baanbrekende faciliteiten, waaronder de Manchester Evening News Arena in England, de Saitama Arena in Japan, het Comerica Theatre in Phoenix, het Safeco Field in Seattle, het Lincoln Financial Field in Philadelphia en het Paul Brown Stadium in Cincinnati.

Zijn ontwerp voor het Los Angeles Staples Center staat bekend als het grootste sportcomplex dat ooit werd gebouwd. Dan Meis heeft zijn eigen onafhankelijke studio, MEIS, en werkt vanuit zijn kantoor in Venice Beach, Californië. In 2001 verscheen hij in Time magazine als één van de ‘100 Innovators in The World of Sports’.

Ook de concurrerende voetbalclub SS Lazio overwoog een aantal jaar geleden om een nieuw stadion buiten de stadsgrenzen van Rome bouwen, maar voorlopig ontbreekt het geld dat AS Roma met de Amerikaanse clubvoorzitter wel aan boord heeft. Lazio denkt door te verhuizen naar de buitenwijken van Rome veel beter bereikbaar te zijn voor zijn fans, die veelal in de steden en dorpen rond Rome wonen, terwijl AS Roma het populairst is in de binnenstad.

Als het nieuwe Lazio-stadion er ooit komt, zal het wellicht Stadio delle Aquile worden genoemd. Lang niet alle fans en spelers van Lazio zien de bouw van een nieuw stadion zitten. Ook Lazio speelt momenteel zijn thuiswedstrijden in het Stadio Olimpico. De Romeinse club deelt dit stadion dus met AS Roma, de concurrent uit de eigen stad.

Op 9 januari 1900, op een bankje voor de Piazza della Liberta aan de Tiber, besloten de negen vrienden Luigi Bigiarelli, Giacomo Bigiarelli, Odoacre Aloisi, Arturo Balestrieri, Alceste Grifoni, Giulio Lefevre, Galileo Massa, Alberto Mesones en Enrico Venier de sportclub Società Podistica Lazio op te richten. Omdat er al een turngroep bestond met de naam Roma, kozen ze als naam voor hun club voor de regio waarin Rome zich bevindt: Lazio. Als kleuren kozen de oprichters de blauw–witte combinatie uit de Griekse nationale vlag. In eerste instantie hield de groep zich enkel bezig met marathons.

Pas twee jaar na de oprichting ontmoetten de jongens Bruto Seghettini, een speler van Racing Club de Paris, die de jonge kerels het voetbalspel leerde. Al snel verspreidde de jeugd het voetbalspel door heel Rome, en Lazio was de eerste en enige voetbalclub in de Italiaanse hoofdstad. In de aanvankelijk enkel vriendschappelijke wedstrijden was Lazio vrijwel onverslaanbaar. In 1907 boekte de club haar eerste succes toen Lazio werd uitgenodigd op het hoog aangeschreven toernooi in Pisa, waar naast organisator Pisa ook teams uit Livorno en Lucca meededen. De drie wedstrijden die tijdens die dag werden gespeeld werden allemaal door Lazio gewonnen. Het was het begin van een roemruchte voetbalgeschiedenis.

www.asroma.com
www.sslazio.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.