Rijksmuseum van Oudheden verwerft dertig gouaches op kunstbeurs TEFAF

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft tijdens de voorbezichtiging van de bekende TEFAF kunstbeurs in Maastricht de hand weten te leggen op dertig gouaches van de Italiaanse kunstenaar Camillo Buti (1747-1808). De schilderingen tonen de hoogtepunten van wandschilderingen en mozaïeken uit Pompeii, de Italiaanse stad die in 79 na Chr. tijdens de uitbarsting van de Vesuvius werd bedolven. In de achttiende eeuw werd Pompeii herontdekt en opgegraven. De gouaches zijn gekocht van de kunsthandel Alessandra di Castro Antichità, gevestigd aan Piazza di Spagna in Rome. Ze komen uit het privébezit van de nazaten van Camillo Buti.

In de achttiende eeuw zorgden de opgravingen van Herculaneum en Pompeii voor een sensatie in de Europese kunstwereld. De rijkdom aan Romeinse sculpturen, wandschilderingen en mozaïeken vormde een bron van inspiratie voor contemporaine kunstenaars. Camillo Buti was één van de eersten die gravures van deze schatten publiceerde. Op bestelling zorgde hij voor het inkleuren van de gravures in gouache-techniek.

Een gouache is een met dekkende waterverf gemaakt schilderij waarbij de ondergrond niet meer zichtbaar is, dit in tegenstelling tot een aquarel. De dekkende eigenschap van gouache in eigenlijke zin wordt verkregen door aquarelverf, een doorzichtige gomverf die in de typische aquareltechniek met veel water opgebracht zelfs geen echte verflaag vormt, te mengen met een dekkend wit waardoor een gekleurde dekverf ontstaat. Vroeger bestond dat wit uit kalk vermengd met Arabische gom;  vanaf het midden van de negentiende eeuw werd zinkwit of lithopoon gebruikt, een niet-giftig anorganisch wit pigment. Het is een mengsel van zinksulfide en bariumsulfaat.

Camillo Buti was een bekende uitgever, architect en kunstschilder in het achttiende-eeuwse Rome. Hij was bevriend met kunstenaars als Anton Raphael Mengs en Giambattista Piranesi. Samen met Mengs verzorgde hij de publicatie van de Romeinse wandschilderingen, die in 1777 in Rome werden gevonden in de fundamenten van Villa Peretti, het palazzo dat nadat het in 1696 werd verkocht aan kardinaal Giovanni Francesco Negroni, bekend zou staan als Villa Negroni. In 1784 werd Villa Negroni verkocht aan Giuseppe Staderini, een koopman, die in de daaropvolgende jaren het grootste deel van de kunstwerken uit het gebouw zou verhandelen.

Ze raakten wereldwijd verspreid. Onder meer in de Vaticaanse Musea bevindt zich een fraaie sarcofaag uit de vroegere Villa Peretti; een erg mooie Neptunus en Triton van Gian Lorenzo Bernini, kwam zo terecht in het Victoria and Albert Museum in Londen. In 1860 besliste paus Pius IX het centraal station van Rome (stazione Termini) te bouwen in de tuinen van Villa Negroni. De villa zelf en de bijhorende gebouwen verdwenen in 1888 om plaats te maken voor een groot plein, Piazza di Termini, de huidige Piazza della Repubblica.

Camillo Buti ontving regelmatig beroemde reizigers, kunstenaars en wetenschappers zoals Bertel Thorvaldsen, Wilhelm von Humboldt en August Kestner. De dertig gouaches, die nu door het Rijksmuseum van Oudheden zijn verworven, zullen voor het eerst te zien zijn in Casa Romana, een tentoonstelling die gewijd is aan het luxe interieur van de Romeinse stadsvilla’s. Casa Romana opent van 24 mei tot 17 september 2017. Behalve originele Romeinse kunstvoorwerpen toont de expo ook de invloed van het Romeinse Pompeii op latere kunststijlen, zoals die van het Empire. In het kader van de herontdekking van Pompeii zorgen de gouaches van Camillo Buti voor een prachtige illustratie van de fascinatie van de achttiende-eeuwse kunstenaars en reizigers met deze kunstuitingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.