Spectaculaire Romeinse vondsten in Nederland

De uitbreiding van het bedrijventerrein Medel in de Nederlandse gemeente Tiel (provincie Gelderland) blijkt één van de rijkste Romeinse vindplaatsen in de Betuwe te zijn. Bij het grote archeologische onderzoek daar zijn onder meer een beeld van de god Jupiter en maar liefst 2.500 bronzen voorwerpen opgegraven. Sinds november 2016 zijn er maar liefst vijf archeologische bedrijven in opdracht van het Industrieschap Medel bezig met archeologisch onderzoek ten behoeve van de toekomstige uitbreiding van bedrijvenpark Medel. Het is de grootste opgraving in de regio sinds de Betuweroute is aangelegd.

Dit terrein, gelegen aan de A15 in de gemeente Tiel, bevat sporen van het grootste deel van de geschiedenis van de mensheid. Het is op dit moment een van de de grootste opgravingen in Nederland. In het noorden, aan de Broekdijksestraat, doen archeologen onderzoek naar de Nieuwe Steentijd. De oudste vondsten van deze opgraving zijn zo’n 6000 jaar oud. Aan de Bredesteeg wordt een grafveld uit de Romeinse tijd (ongeveer 1800 jaar oud) opgegraven en een dorpje uit de ijzertijd (ongeveer 2050 jaar oud). In het zuiden, aan de Medelsestraat-Oost worden sporen uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen opgegraven. Het veldonderzoek op de Steentijdvindplaats gaat het langste duren; pas in november 2017 zullen daar de laatste archeologen vertrekken. De andere veldonderzoeken zullen al eerder afgerond worden. Daarna zijn de archeologen nog zeker twee jaar bezig met het bestuderen van de tijdens het onderzoek aangetroffen vondsten.

De archeologen noemen de vondst van het beeld van de Romeinse oppergod Jupiter, evenals een grafsteen met inscriptie ‘DEA’ (aan de godin) ronduit spectaculair. Tussen de vele ontdekte bronzen voorwerpen bevindt zich ook een zeldzame zalfpot (balsamarium) gedecoreerd met liefdesgoden (Eroten) in reliëf. Dergelijke objecten worden slechts zeer uitzonderlijk in Nederland aangetroffen en zijn dan vaak afkomstig van villa’s of tempels.

De betekenis van de vondsten op deze locatie is vooralsnog een mysterie. Ook de andere gevonden bronzen voorwerpen, zoals mantelspelden, ringen, dolken, een olielamp en een wijnzeef zijn luxe artikelen die alleen van rijke Romeinse huishoudens of van locaties met een bijzondere functie bekend zijn. Al deze voorwerpen zijn ontdekt in een oude rivierbedding die langs het iets hoger gelegen perceel ‘de Hoge Hof’ loopt. De Archeologen vermoeden dat op die locatie een belangrijke villa of een heiligdom ligt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s