Vespa officieel beschermd tegen namaak

Een rechtbank in Turijn heeft de Vespa-scooters beschermd en imitaties van de tweewieler verboden. De bekende motor van de Italiaanse producent Piaggio heeft een industrieel design dat auteursrechtelijk beschermd moet worden, oordeelde de rechter. De rechtszaak begon toen de Chinese fabrikant, de Zhejiang Zhongneng Industry Group, in 2013 naar de rechter trok. De producent van de gelijkaardige Ves vond het niet kunnen dat de vormgeving van de Vespa’s onder de wetgeving tegen namaak valt.

De rechtbank volgt de Chinese fabrikant hierin dus niet. Piaggio noemt het vonnis ‘historisch’. Volgens de Italianen wordt de ‘creatieve en artistieke waarde’ van de vorm van de Vespa eindelijk erkend. De rechter kende immers een bescherming toe aan alle Vespa-modellen vanaf het eind van de jaren ’40 van de vorige eeuw tot nu.

De legendarische scooter kwam in 1946 voor het eerst op de markt. Aanvankelijk heette de brommer MP6, maar het werd al snel Vespa, Latijn en Italiaans voor wesp, toen Enrico Piaggio bij het zien ervan uitriep: ‘Hij lijkt op een wesp.’ De Zhejiang Zhongneng Industry Group was volgens Piaggio naar de rechter getrokken, nadat de Guardia di Finanza, de Italiaanse financiële politie, bij de opening van een motorsalon in Milaan elf scooters die het ontwerp van de Vespa imiteerden, in beslag genomen had. Het ging om tweewielers van zeven verschillende fabrikanten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s