Sabina, vrouw van Hadrianus

Keizer Hadrianus, oud en ziek, weigert zijn vrouw Sabina nog te ontvangen. Op zijn landgoed in Tibur verrijst een tempel voor de jong gestorven Antinous, de liefde van zijn leven. Nu haar kinderloze huwelijk een dieptepunt heeft bereikt, besluit de keizerin haar eigen koers te gaan varen. Wanneer ze verneemt dat het leven van haar beschermeling Fuscus, de beoogde opvolger van Hadrianus, wordt bedreigd, gaat ze in het geheim naar Rome om hem te waarschuwen.

Onderweg kijkt Sabina terug op haar leven: de vele reizen door het Rijk, de kennismaking met het ontluikende christendom, politieke intriges, haar liefdesleven en ten slotte het ontdekken van de ware toedracht van de dramatische gebeurtenissen tijdens die ene reis langs de Nijl.

Auteur Nynke Smits (Leeuwarden, °1957) kijkt in haar boek naar de schittering en schaduw van de Pax Romana door de ogen van Sabina. Zij was de stabiele factor in het leven van de rusteloze Romeinse keizer Hadrianus.

Nynke Smits heeft na haar studie Klassieke Talen in Leiden enkele jaren les gegeven aan Drew University in Madison, New Jersey (Verenigde Staten). Na haar terugkeer in Nederland doceerde zij Latijn en Grieks aan verschillende scholen. Sinds 1998 werkt ze aan het Stedelijk Gymnasium in Leiden.

Het boek bevat tevens een interessante verklarende lijst van namen en begrippen, een lijst van ‘historische feiten en aannames’ en een ‘lijst van personages’. Uiteraard worden ook de geraadpleegde bronnen vermeld.

Het gebruikte lettertype is behoorlijk klein, maar dat geeft je op de pakweg 265 pagina’s vooral veel meer leesplezier. Dit is een goed geschreven boek dat je mee voert naar het leven in de Romeinse oudheid.

Sabina, vrouw van Hadrianus
Auteur: Nynke Smits
Eerste druk: maart 2016
ISBN 10 9059972392
ISBN 13 9789059972391
290 pagina’s, inclusief verklarende lijsten
Uitgever: Primavera Pers
Prijs: 19,50 euro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.