Godfather van de Romeinse pizzabakkers (91) overleden

De ‘godfather’ van de Romeinze pizzabakkers, Idolo Volpetti, is overleden. Hij vierde recent nog zijn 91ste verjaardag. De man was bij vrijwel alle Romeinen veel beter bekend als ‘signore Baffetto’, de stichter en uitbater van de nog steeds immens populaire pizzeria da Baffetto aan de Via del Governo Vecchio 114.

 

Hoewel Rome niet bepaald een gebrek aan pizzeria’s kent en er regelmatige nieuwe pizza-initiatieven opduiken, staan de hongerige Romeinen en toeristen bij da Baffetto vaak in lange rijen tot buiten aan te schuiven om een plaatsje te bemachtigen in de toch niet zo kleine zaak. Het comfort is er minimaal, de bediening gebeurt haastig en is vaak erg nonchalant, maar de pizza’s zijn wel onweerstaanbaar lekker.

Verschillende generaties Romeinen hebben sinds de opening van da Baffetto in de jaren ’50 van de vorige eeuw aangeschoven voor een smaakvolle pizza. Ook toeristen kennen de zaak: ze staat vermeld in vrijwel elke reisgids. In de pizzeria werkte Idolo Volpetti vele jaren samen met zijn dochter Anna en zijn zoons Franco en Rosa. Een andere zoon, Roberto, overleed vier jaar geleden. Anna opende veertien jaar geleden een eigen zaak, da Baffetto 2 aan Piazza del Teatro di Pompeo 18, vlakbij Campo de’ Fiori.

Idolo Volpetti was oorspronkelijk afkomstig uit Fonte del Campo, Accumoli, in de provincie Rieti, een streek die recent nog zwaar werd getroffen door een aardbeving. Volpetti zette meteen een hulpactie in gang voor zijn geboortestreek. Na de oorlog kwam hij met zijn zeven kinderen naar Rome, in de hoop een beter leven op te bouwen in de grote stad. Gemakkelijk was dat niet in de woelige naoorlogse jaren.

Aanvankelijk kwam Idolo in Rome aan de kost door de verkoop van uien en aardappelen op de markt. Zo rolde hij in de Romeinse horeca. Na een lange opleiding als pizzabakker was de opening van da Baffetto in de tweede helft van de jaren ’60 een feit. De pizzazaak da Baffetto bleek al gauw een enorm succes. Het pand aan de Via del Governo Vecchio kocht hij in 1976. Een tijd lang was Volpetti ook de uitbater van bar Domiziano aan Piazza Navona. Da Baffetto is nog steeds één van de oudste pizzeria’s in Rome.

Idolo Volpetti stond vele jaren zelf in zijn zaak en bleef zelfs toen hij al in een rolstoel zat, nog steeds aanwezig om alles te controleren. Zittend naast de kassa hield hij alles en iedereen nauwlettend in de gaten. Vele beroemdheden, van bekende politici tot voetballers en filmsterren, kwamen de voorbije tientallen jaren een pizza eten bij da Baffetto, waar je steevast tot in de late uren nog terecht kon voor een uitstekende en vers gebakken pizza. Idolo Volpetti werd bijgezet in het familiegraf in Accumoli, naast zijn jong gestorven vrouw en zoon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s