L’Ara com’era-voorstelling vanaf nu elke avond te bezoeken

We schreven er in oktober vorig jaar al een stukje over, maar vanaf nu tot 30 oktober worden de avondlijke multisensorische bezoeken aan de Ara Pacis voortaan elke dag georganiseerd. Tot nog toe was er enkel op vrijdag en zaterdag een voorstelling. Nu kan je elke avond kijken naar ‘L’Ara com’era’, een meeslepende archeo-show waarbij geschiedenis en technologie worden samengebracht met behulp van computerbeelden, virtual en augmented reality.

Elke avond kunnen nu ook maximum 400 bezoekers een voorstelling meemaken, en ook dat zijn er een pak meer dan de 300 toegelaten personen nu. Tickets zijn online verkrijgbaar, of via het nummer 06 06 08 of dezelfde avond in het Ara Pacis-museum. Elke voorstelling duurt 45 minuten, kinderen jonger dan 13 zijn niet toegelaten (wel in het museum, niet voor de show). Er kan worden gekozen uit vijf talen: Italiaans, Engels, Spaans, Frans en Duits. Bezoekers worden verzocht een kwartier vóór aanvang aanwezig te zijn. De praktische informatie vind je op deze link.

Een bezoek aan de Ara Pacis, het Vredesaltaar van keizer Augustus, krijgt door het gebruik van speciale AR-kijkbrillen (Samsung Gear VR) een speciale dimensie. Zo worden bijvoorbeeld de kleuren op het monument zichtbaar. De applicatie herkent de driedimensionaliteit van de bas-reliëfs en brengt de personages uit de keizerlijke familie tot leven zodat ze de bezoekers kunnen toespreken. Er worden ook scènes uit het dagelijkse leven in de de eerste eeuw getoond.

Het is de eerste keer dat in een Romeins museum augmented reality (toegevoegde realiteit) op deze schaal wordt toegepast. Eerder gebeurde dat wel experimenteel op zeer bescheiden schaal in de Domus Romane (Palazzo Valentini) en in openlucht op het Forum Romanum, waar al meermaals werd geëxperimenteerd met 3D-projecties.

Als de multisensorische virtuele rondleidingen zoals ze nu worden toegepast in de Ara Pacis meevallen, zullen in de toekomst nog andere musea volgen. Rome hoopt de kosten van deze investering in een paar jaar terug te verdienen. Dat moet gebeuren door de extra bezoekers die de Ara Pacis in de avondlijke uren moet lokken. De speciale bezoeken vinden alleen ’s avonds plaats om de virtuele show met licht en kleur volledig tot zijn recht te laten komen.

Augmented reality of AR is een live, direct of indirect beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd door een computer. Deze elementen bevatten meestal sensordata of extra informatie over de omgeving. Met behulp van objectherkenning kan deze toegevoegde informatie op een intuïtieve manier worden weergegeven en kan de gebruiker er ook interactief mee omgaan. De technologie probeert ervoor te zorgen dat de gebruiker een beter begrip van de (vroegere) werkelijkheid krijgt.

AR is de jongste jaren zeer populair geworden. Dit is vooral te danken aan de snelle technologische ontwikkelingen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de smartphones: doordat deze wijd verspreid zijn en over voldoende rekenkracht en de benodigde hardware-onderdelen beschikken, worden voor deze toestellen steeds vaker applicaties ontwikkeld die gebruikmaken van AR. Omdat smartphones ook uitgerust zijn met technologieën voor draadloze communicatie zoals bluetooth en wifi, kunnen ze eveneens gemakkelijk verbonden worden met speciale brillen of andere projectiesystemen voor het genereren van toegevoegde realiteit.

www.arapacis.it

Eén reactie to “L’Ara com’era-voorstelling vanaf nu elke avond te bezoeken”

  1. giannidipanni Says:

    Ik heb drie weken van tevoren kaarten hiervoor moeten reserveren, zo druk was het. Op het afgesproken tijdstip ook nog een uur in de rij gestaan, want de logistiek deugde niet, en uiteindelijk aan de rondgang begonnen.
    Wat een teleurstelling! Niet alleen waren de beelden van slechte kwaliteit (niet erg scherp), maar ook het getoonde was zeer eenvoudige inhoud. Ja, je zag door je VR bril precies op de plaats beelden en een tekst over de Ara Pacis, maar ik vond de tentoonstelling na afloop eigen minsten zo gaaf. Daar zag je tenminste wat de bedoeling was met die kleuren om de rangen en standen aan te duiden.
    Dat die Romeinen mooie multimedia shows kunnen maken is wel bewezen, getuige die over Caravaggio en Vincent van Goch. Maar deze show was echt beneden hun stand. Jammer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.