Tweehonderd gebouwen uitzonderlijk toegankelijk op 6 en 7 mei in Rome

Na het enorme succes van de vorige jaren, strijkt het internationaal geïnspireerde evenement ‘Open House’ voor de zesde keer opnieuw neer in Rome. Op zaterdag 6 mei en zondag 7 mei worden ditmaal ruim tweehonderd palazzi, gebouwen en tientallen andere plaatsen geopend die anders voor het gewone publiek volkomen ontoegankelijk zijn. Het hele programma vind je hier online.

Elk bezoek aan zo’n bijzondere site of gebouw is gratis, maar op een heleboel locaties wordt het aantal bezoekers beperkt en reserveer je best snel een plaatsje. Dat kan vanaf 26 april. Om veiligheidsredenen zal je voor sommilge sites ook een identiteitsbewijs moeten voorleggen of een document moeten ondertekenen.

Mooie blikvangers dit jaar zijn onder meer het gebouw van de FAO, de werkzaamheden in een bouwput van de nieuwe metrolijn C, het gebouw van de Agenzia Spaziale Italiana (de Italiaanse ruimtevaartorganisatie), het klooster van de Santa Maria sopra Minerva, de Academie van Denemarken en een bezoek aan de hoogste verdieping van Palazzo Fendi in de EUR-wijk.

Iedere Romebezoeker kent dit gevoel: wat schuilt er achter de muren van dit geheimzinnige gebouw? Wie woont of werkt daar? Wat voert men daar uit? De talrijke palazzi, de vele luxevilla’s, de buitenlandse academies, de vele bankgebouwen, enz. zijn meestal niet toegankelijk voor buitenstaanders maar op 6 en 7 mei krijg je voor het zesde opeenvolgende jaar de kans om tijdens Open House Roma even binnen te glippen.

Het gratis evenement lokte vorig jaar gedurende twee dagen 70.000 bezoekers naar 160 locaties en naar 60 evenementen in Rome. Dit jaar wordt het programma dus fors uitgebreid. Het legt de nadruk op de mooiste en meest representatieve architectuur van Rome, zowel in de gebouwen als aan de buitenzijde.

Nieuw in het programma zijn alleszins de kantoren van de FAO, de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties. Het gebouw aan de Viale delle Terme di Caracalla werd ontworpen door Mario Ridolfi en Vittorio Cafiero in opdracht van Benito Mussolini maar raakte pas voltooid in 1952. Mussolini had het gebouw willen gebruiken als hoofdzetel voor het Ministero per l’Africa Italiana, maar dat plan ging dus niet door. Het Ministerie voor de Afrikaanse Kolonies werd trouwens al afgeschaft in 1953.

Vandaag bevindt zich hier de hoofdzetel van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties en geniet het hele pand als dusdanig van extraterritorialiteit. Een verdrag tussen de FAO en Italië regelt de verhuur van het gebouw voor één symbolische Amerikaanse dollar. De eigendom van het pand blijft echter altijd in Italiaanse handen. Vanaf het FAO-gebouw heb je een een prachtig uitzicht op het Circus Maximus en de Palatijnse heuvel.

Een ander interessant gebouw is Palazzo della Civiltà Italiana, ook wel bekend als het Palazzo della Civiltà del Lavoro of in de volksmond vaak het Colosseo Quadrato (het vierkante Colosseum) geheten. Dit gebouw werd twee jaar geleden volledig gerestaureerd en kreeg toen ook een nieuwe bestemming.

Het Romeinse modehuis Fendi heeft het gebouw tot 2025 gehuurd om er zijn hoofdzetel te huisvesten. Fendi stelt het gebouw regelmatig open voor tentoonstellingen. Op termijn zal de publieke ruimte worden uitgebreid met ondermeer een bar en een boekenwinkel. Maar tijdens Open House Roma kan je dus dit speciale gebouw eens echt verkennen.

Wie in Rome ondergronds wil, krijgt op 6 en 7 mei de gelegenheid om het metrostation San Giovanni (Metro C) van naderbij te ontdekken, een enorme bouwwerf, waar nog steeds wordt gewerkt en waar in de omgeving ook zeer belangrijke archeologische ontdekkingen werden gedaan.

Voor wie ineens de oudheid in wil, is Open House ook een mooie gelegenheid om de ondergrondse basiliek van Porta Maggiore eens te bezoeken of één van de schuilkelders uit de Tweede Wereldoorlog die Rome telt. Het programma is te uitgebreid om alles te vermelden, het volstaat te weten dat het vooral gaat om huizen en kantoren met een bijzondere architecturale waarde.

De gratis rondleidingen op de verschillende sites, gebeuren door architectuurliefhebbers, studenten van de Romeinse universiteiten, vrijwilligers van de Accademia di Belle Arti di Roma, de Touring Club Italiano, en heel wat anderen.

www.openhouseroma.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s