Griekse mythen, Romeinse sagen

Auteur Jo Claes is bij vele mensen vooral bekend van zijn populaire en spannende misdaadverhalen met politieman Thomas Berg in de hoofdrol en waarvan inmiddels al een tiental romans verschenen. Minder geweten is dat Jo Claes ook vertrouwd is met non-fictie en een bijzondere liefhebber is van verhalen uit de Griekse en Romeinse oudheid. Zopas stelde de auteur in aanwezigheid van een aantal S.P.Q.R.-leden zijn gloednieuwe en prachtig geïllustreerde boek ‘Griekse mythen, Romeinse sagen’ voor.

“Dit boek is zoals de draad waarmee Theseus zijn weg vond uit het labyrint van Knossos. Beschouw het als een kompas in ons klassieke erfgoed en in het kluwen van goden en godinnen, van turbulente oorlogen en verraderlijke intriges, helden en koningen uit de Griekse en Romeinse oudheid. Van het ontstaan van de wereld tot de Trojaanse oorlog en de lotgevallen van Odysseus, van de verhalen uit de Aeneas van Vergilius tot de sagen van Tacitus en Plutarchus”, zegt Jo Claes over zijn nieuwe boek.

De Griekse mythen en Romeinse sagen en legenden zijn chronologisch gerangschikt. Ze worden telkens uitvoerig en overzichtelijk verteld en geïllustreerd door prachtige schilderijen, fresco’s, mozaïeken en beeldhouwwerken van Botticelli, Rubens, da Vinci, Bernini en vele andere illustere groten. Want ook zij vonden hun inspiratie in dit fascinerende verhalengoed.

De mythologische avonturen worden op die manier tastbaar en herkenbaar uitgebeeld. Stambomen van verschillende helden en godenfamilies, lijstjes van koningen en ambtenaren, geografische kaarten, een chronologie, een lijst van Griekse en Romeinse goden completeren het geheel.

Jo Claes werd geboren op 29 juli 1955 in Hasselt. Sinds 1984 werkt hij als leraar Nederlands-Engels in het Heilig Hartinstituut te Heverlee. In 1986 ontving Claes de Prijs van het Beste Debuut voor zijn De Stenen Toren. Dit was het begin van vele romans, waaronder eentje in braille (De Val, 2000).

Met zijn oom Alfons Claes verzamelt hij religieuze kunst en deelt hij die passie. Beiden hebben een uitgebreide verzameling van heiligenbeelden, bidprentjes, heiligenprentjes, religieuze schilderijen, enz.

Samen met Kathy Vincke schreven ze het drieluik Sanctus, Sancti en Sanctorum, een uniek naslagwerk dat zo’n 1.500 heiligen in beeld brengt en identificeert. Bij elk attribuut worden de heiligen genoemd die daaraan herkend kunnen worden. Bij elke heilige volgt een bespreking met levensloop, bijzondere gebeurtenissen, kenmerkende kleding, patronaten en feestdag.

Als dusdanig is dit een fantastisch boek is voor antiekhandelaars, verzamelaars, restaurateurs, kunstliefhebbers en andere geïnteresseerden. Voor wie meer wil weten over de misdaadverhalen van Jo Claes kan terecht op deze link.

Griekse mythen, Romeinse sagen
Auteur: Jo Claes
Aantal pagina’s: 356 blz.
Prijs: 49,99 euro.
Davidsfonds Uitgeverij
Eerste druk 20 april 2017
ISBN 9789059088528

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.