Nieuwe tentoonstelling toont het leven op het Forum Romanum na de keizertijd

Na het toch wel behoorlijk spectaculaire nieuws over het Forum van Julius Caesar  is er nog meer goed nieuws voor liefhebbers van het Forum Romanum. In het complex van de Markten van Trajanus (Mercati di Traiano) is de tentoonstelling I Fori dopo i Fori begonnen, die met behulp van opgegraven artefacten van de jongste 25 jaar de omgeving van het Forum Romanum toont en duidelijk maakt hoe de ooit zo indrukwekkende fora de geschiedenis hebben doorstaan nadat de keizers verdwenen waren. Het is de geschiedenis van het Forum Romanum na de oudheid, vanaf de middeleeuwen tot de bulldozers van Mussolini in de jaren ’30 van de vorige eeuw. ‘Roma, i Fori dopo i Fori – La vita quotidiana nell’area dei Fori Imperiali dopo l’Antichità’ is nog tot 10 september te bezoeken.

De ‘grootste moderne bouwplaats van de oudheid’ wordt het Forum Romanum in Rome ook weleens genoemd. Het gebied dat in de oudheid al het stadshart van Rome was, is inderdaad nog steeds een uniek architectonisch complex dat permanent het onderwerp is van onderzoeken, opgravingen, studies, enz. De voorbije 25 jaar is de archeologische kennis van het Forum er enorm op vooruitgegaan, ook door de talrijke nieuwe ontdekkingen en de soms kostbare artefacten die werden opgegraven.

Het materiaal volstaat ruimschoots om er meer dan één tentoonstelling mee te vullen, maar in de Markten van Trajanus wordt een interessante en gevarieerde selectie van deze recent opgegraven artefacten getoond, gaande van aardewerk, sculpturen, over munten tot dagelijkse gebruiksvoorwerpen zoals vorken, lepels, oorbellen, fijn geschilderde borden, fragmenten van vazen en zelfs een bril. Maar ook de beroemde schat van de Via Alexandrina, bestaande uit gouden munten en antieke sieraden krijgt een plaatsje. Het grootste deel ervan wordt voor de eerste keer tentoongesteld en daarom alleen al is deze expo een bezoek waard.

De tentoonstelling zet ook de belangrijke historische periodes van het Forum Romanum en het dagelijkse leven in de omgeving van de huidige Via dei Fori mperiali in de kijker. Op het Forum ontstonden in de loop der eeuwen verschillende woonwijken en er werden enkele kleine kerken gebouwd.

Het stedelijke landschap veranderde opnieuw aan het einde van de zestiende eeuw, toen de pauselijke bestuurders het gebied opnieuw lieten saneren. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd een groot deel van de omgeving met de grond gelijk gemaakt voor de aanleg van de Via dei Fori Imperiali, een paradeweg voor Benito ‘Il Duce’ Mussolini.

De tentoonstelling reconstrueert het dagelijkse leven op en rond het Forum samen met de verhalen van de plaatsen en de mensen die er woonden in maar liefst 310 archeologische vondsten. Het eerste deel van de expo is gewijd aan voorwerpen die in het dagelijkse leven werden gebruikt.

Tussen de vijftiende en de zestiende eeuw vestigden zich minstens drie pottenbakkers met een winkel in het Forum van Trajanus. ‘De pottenbakkers van de Renaissance’ vormt het tweede deel van de tentoonstelling. Het derde deel focust op kunstliefhebbers en op de geschiedenis van Rome, met aandacht voor beroemde inwoners die in deze omgeving hebben geleefd en gewerkt.

Onder meer Giotto en Michelangelo woonden in deze omgeving, maar ook beroemde architecten voelden zich thuis in de levendige buurt die het Forum toen was. Een laatste deel is gewijd aan de vele religieuze complexen, kerken en kloosters die in de loop der eeuwen op en in de omgeving van de fora werden neergezet.

Praktische informatie over deze tentoonstelling vind je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.