IJsje met aardbei en peperoni steelt de show op het Gelato Festival Rome

Vorig weekend vond in Rome een selectieronde plaats voor de achtste editie van het Gelato Festival, het belangrijkste evenement dat het ambachtelijke Italiaanse ijs in de kijker zet en jaarlijks op zoek gaat naar het beste Italiaanse ijsje. In afwachting van een nieuwe mondiale wedstrijd is momenteel een Europese selectie aan de gang waaraan de beste Italiaanse ijsmakers in Europa deelnemen.

Dat gebeurt in verschillende steden. De aftrap werd in april gegeven in Firenze. Na Rome trekt de tour nog naar Turijn (25-28 mei) en Milaan (1 tot 4 juni). Daarna volgen selectierondes in Londen (16 tot 18 juni), Warschau (22-25 juni) en Hamburg (28-30 juli). De finale heeft plaats in Firenze van 14 tot 17 september. Daar strijden de finalisten om de Europese titel van beste ambachtelijke ijsmaker. De winnaars van elk land nemen het later tegen elkaar op in de wereldfinale.

In een stad zoals Rome waar je in vrijwel elke straat minstens één ijsjesbar vindt, hoeft het niet te verwonderen dat de Romeinse ijsmakers goed vertegenwoordigd waren. Nergens anders in Italië worden zo’n grote hoeveelheden ijs verorberd dan in Rome. Vrijwel iedere Romein eet er dagelijks wel eentje en de miljoenen toeristen kunnen er al evenmin aan weerstaan. Een ijsje eet je in Rome het liefst uit het vuistje, in een hoorntje of uit een bekertje.

De locatie van het festival in Rome was het fraaie terras op de Pincioheuvel aan de rand van Villa Borghese, de plek vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op Piazza del Popolo en een aanzienlijk deel van het stadscentrum.

De geselecteerde deelnemende ijsmakers combineren hun vakmanschap vaak met de ambachtelijke traditie die al werd ontwikkeld door hun ouders, grootouders en soms zelfs hun overgrootouders. Anderzijds staan ze ook open voor alle nieuwe ontwikkelingen inzake techniek en aarzelen ze niet om te experimenteren met nieuwe smaakcombinaties. Ze gebruiken hiervoor bovendien enkel de allerbeste ingrediënten om een fantastisch smakenpallet te bekomen. Voor hen is het festival daarnaast ook een schitterende kans om (nog beter) bekend te raken en aan een groot publiek te tonen wat ze kunnen.

Een technische jury, bestaande uit voedingsdeskundigen en professionals uit de gastronomische wereld, geven de deelnemende ijsmakers punten, maar ook het publiek kan meestemmen door een code op hun proefformulier te laten scannen waardoor ze toegang krijgen tot een speciale website. Op die manier kan ook met zekerheid worden nagegaan of de publieke stemmers het ijs wel effectief hebben geproefd.

Organisatorisch was het dus allemaal wel in orde, en ook het proeven zelf verliep vlot. Lange files waren er nooit. Met de aankoop van een speciaal polsbandje (15 euro, all in) en een bijhorend degustatieformulier (dat bij elke deelnemer werd afgestempeld) kreeg je toegang tot alle ijsmakers maar kon je desgewenst ook deelnemen aan workshops ijs maken.

Die werden gegeven door docenten van de Carpigiani Gelato University, die overigens ook meehielpen met de verdeling en het scheppen van het ijs . Sponsors zoals (haast onvermijdelijk) Nutella waren aanwezig met een speciaal voor het festival ontwikkelde smaak. De te proeven ijsjes werden gepresenteerd in kleine, prettige hoorntjes.

Vincenzo Lenci van Bar della Darsena werd in Rome winnaar met een ongelooflijke ijsorbet op basis van aardbeien en peperone rosso. Deze schijnbaar vreemde smaakcombinatie vloeit op een bijzonder aangename manier door je mond, blijft lekker lang hangen en zorgt vervolgens voor een fris, aromatisch en zelfs dorstlessend gevoel. We kunnen ons voorstellen dat dit nieuwe ijs de komende zomer een absolute topper wordt.

In de categorie meest beloftevolle ijsmaker werd ook Emanuele Alvaro van gelateria Il Re Sole bekroond met een vrij klassieke maar erg lekkere zabaione met Siciliaanse Marsalawijn. Beiden gaan naar de finale in Firenze. Die heeft zoals verteld plaats van 14 tot 17 september. Locatie: Piazzale Michelangelo.

We geven onze leden hierbij nog even de adresjes van de ijsmakers uit Rome en de onmiddellijke omgeving die deelnamen aan deze selectieronde van het Italiaanse Gelato Festival 2017. Als je bij hen eens in de buurt komt, spring dan zeker eens binnen om een ijsje te proeven. Alleen al het feit dat ze aanwezig waren op het Gelato Festival bewijst dat ze tot de toppers in hun vakgebied behoren. Voor de gemiddelde Romebezoeker is het misschien wel een beetje jammer dat de zaak van de winnaar in Fiumicino ligt, louter voor een ijsje is de verplaatsing misschien wel wat ver. Maar voor een onweerstaanbaar lekkere smaak doen Italianen echt wel veel moeite, dus …

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s