Centurions weer even terug aan Romeinse monumenten

De stad Rome voert al enkele jaren strijd tegen de (soms ook nog slecht verklede) mannen die als centurions rond trekpleisters zoals het Colosseum en andere monumenten argeloze toeristen proberen te verleiden om met hen op de foto te gaan. Voor die dienst wordt dan een fors bedrag gevraagd dat totaal niet in verhouding is met de geleverde prestatie. Er zijn gevallen bekend waarbij 50 euro en meer werd gevraagd. Er zijn ook regelmatig klachten wegens zakkenrollen en ongewenste intimiteiten. De stad Rome heeft nepcenturions twee jaar geleden verboden zich nog te vertonen op toeristische locaties, dit op straffe van 400 euro boete per overtreding.

Een afvaardiging van de centurions diende echter klacht in wegens broodroof. De rechter oordeelde nu dat het verbod van de stad ondoordacht was, en dat er te weinig overleg was en heeft het verbod nu ongedaan gemaakt. De rechter wil wel duidelijkere richtlijnen over waar de gladiatoren mogen werken en hoeveel ze mogen vragen. Meteen doken de mannen weer op in het straatbeeld. Virginia Raggi, de burgemeester van Rome, kondigt aan zich niet te laten gijzelen door centurions en gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank.

De taferelen rondom het Flavische Amfitheater zijn voor zowel de directie van het Colosseum als de stad Rome al lang een doorn in het oog. Er zijn nog altijd een heleboel toeristen die de verklede mannen rond het monument flink wat geld betalen om met hen op de foto te mogen. Dat kost al gauw een biljet van 10 of 20 euro. Naïeve Japanners en Amerikanen moeten soms nog dieper in de portefeuille tasten.

De aftroggelarij levert de kerels veel en vlug verdiend geld op. Daar betalen ze bovendien geen cent belasting op. Die gouden zaken lokten bovendien anderen aan en je zag de figuranten de jongste jaren dan ook steeds vaker in het stadsbeeld opduiken. Ook op andere plaatsen, zoals voor het Pantheon, de Engelenburcht of zelfs de Sint-Pietersbasiliek.

Aan de miljoenen toeristen valt zoveel geld te verdienen dat ook criminele bendes proberen in de lucratieve markt te dringen en al pogingen deden om zich het territorium met geweld toe te eigenen. Ook de georganiseerde misdaad zou zich in het verleden al met de exploitatie van de centurions hebben bemoeid door concurrenten te intimideren met grof geweld.

Een paar jaar geleden pakte de politie nog een twintigtal centurions op omdat ze concurrenten mishandelden. Tijdens de undercoveroperatie die voorafging aan de arrestatie, verkleedden ook agenten zich als centurion en begaven zich op het zelfverklaarde territorium van de bende om te zien of de situatie wel degelijk uit de hand aan het lopen was.

De reactie bleef niet lang uit. Al snel kwam het tot een gevecht, waarbij andere undercoveragenten, verkleed in burger of vuilnisman, eveneens moesten tussenkomen. Een twintigtal nep-centurions, onder wie verschillende met een gerechtelijk verleden, werden toen opgepakt. Tegen acht van hen werd een onderzoek geopend wegens gebruik van geweld. Het bleek om leden van dezelfde familie te gaan.

Het initiatief om aan het Colosseum te poseren met toeristen ontstond in het begin van de jaren ’90 toen een werkloze acteur zich verkleedde als gladiator en voor de ingang van het amfitheater de toeristen begon te animeren. Al gauw liepen er een tiental concurrenten rond. Vandaag is hun aantal niet te schatten. In de gloriedagen stonden er alleen al in de buurt van het Colosseum veertig tot vijftig centurions.

Ze maken onder elkaar afspraken en werken met een beurtrol. Wie geen plaats op de rol kan bemachtigen wijkt vaak uit naar andere locaties zoals het Forum Romanum of het Pantheon, maar je kan tegenwoordig op de meest bizarre plekken in Rome een centurion tegenkomen.

Zelfs op de Via Appia Antica loopt er soms eentje rond, al tref je daar ook weleens een eenzame Romeinse legionair aan die met het schild op de rug zwetend maar dapper de Romeinse zon trotseert, hopend op een lucratieve ontmoeting met één van de relatief schaarse toeristen op die plek. Het leven van een Romeinse soldaat kan ook anno 2017 zwaar zijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s