Kleine bomexplosie aan postkantoor in Rome

Omstreeks 9.20 uur vanochtend is een kleine, amateuristisch gemaakte bom ontploft tussen twee auto’s op de parkeerplaats van het Ufficio Postale di Roma Ostiense aan de Via Marmorata, op amper 200 m van Porta San Paolo en de Piramide van Cestius. Er zijn geen gewonden, enkel een auto raakte licht beschadigd. Het personeel en de aanwezige klanten van het postkantoor zijn wel geschrokken. De ontploffing veroorzaakte een hevige rookontwikkeling.  De brandweerkazerne bevindt zich vlakbij en de brandweerlieden kwamen direct ter plaatse na het horen van de kleine ontploffing. Enkele kleine vlammen konden moeiteloos met een brandblusser worden bedwongen.

Uit het eerste onderzoek blijkt dat de bom geenszins de bedoeling had iemand te verwonden of te doden maar vermoedelijk als ‘demonstratie’ was bedoeld. Uit de manier waarop het springtuig was vervaardigd en de keuze van het doelwit (het postkantoor) zoeken de speurders de daders in anarchistische kringen. In het verleden zijn er al vergelijkbare acties geweest.

Het postkantoor aan de Via Marmorata, één van de grootste kantoren in Rome en in 1932 ontworpen door de bekende architect Adalberto Libera (1903-1963) is dan ook een symbolisch doelwit voor acties. De anarchisten, als de daders tenminste uit die hoek komen, spelen daarmee echter een gevaarlijk spel. Door de internationale terreurdreiging staan de zenuwen bij de veiligheidsdiensten strak gespannen en zullen de ordediensten niet nalaten om bij de minste dreiging met de hardste middelen uit te pakken.

Vandaag ging het effectief om één enkele bom. Het verhaal dat er twee bommen waren zoals sommige media beweren, klopt niet. Er was wel een dubbele ontploffing, maar beiden werden veroorzaakt door hetzelfde springtuig. Vermoedelijk is brandbare vloeistof uit een fles vlakbij of in het bompakket de oorzaak van de tweede explosie. De bom bevond zich in een plastic doos en beschikte over een timer maar wellicht werd een afstandsbediening gebruikt.  Het tuig werd geplaatst op een gereserveerde parkeerplaats bij het postkantoor maar er wordt niet gedacht aan een aanslag op een bepaald persoon.

De onderzoekers gaan mogelijke overeenkomsten na tussen de ontploffing vanochtend en een andere explosie vorige week, eveneens bij een postkantoor aan de Via Laurentina. Voorlopig is er nog geen hard  bewijs voor een verband tussen beide gevallen, maar een aantal elementen zoals het type en de constructie van het springtuig en de geviseerde doelwitten, wijzen wel in die richting.  Laboratoriumtests door het forensisch team moet meer duidelijkheid brengen. Speurders onderzoeken ook alle camerabeelden die werden gemaakt door het camerasysteem van de stad, maar ook de beelden van het postkantoor en van alle andere bedrijven in de buurt worden bekeken.

Enkele minuten na de explosie in de Via Marmorata was er een bommelding voor het hoofdkwartier van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, vlakbij het Circus Maximus en de Palatijnse heuvel. Het bleek echter om twee zandzakken te gaan, zoals die worden gebruikt in de bouw. Het foute alarm werd meteen afgeblazen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s