Tentoonstelling Casa Romana start op 24 mei in Leiden

In het Rijkmuseum van Oudheden in Leiden (Nederland) begint op 24 mei de tentoonstelling Casa Romana, een verrassende kennismaking met het rijke leven van de bewoners van een chique Romeinse stadsvilla. De tentoonstelling laat je een kijkje nemen in de luxe vertrekken van een villa. Je volgt het leven van alledag, van de ochtendrituelen tot de slaapkamergeheimen. In de geënsceneerde Romeinse interieurs zijn talloze voorwerpen uit de museumcollectie verwerkt, zoals servies, glaswerk, olielampjes en portretten. De tentoonstelling loopt tot 17 september 2017.

In Casa Romana gaat eeuwenoude archeologie samen met moderne design van o.a. Studio Job, Tjep. (Frank Tsjepkema), tuinarchitect Piet Oudolf en werk van kunstenaars als Ruud van Empel, Gerd Rohling, Olivier van Herpt en Teun van Staveren. Maar ook de archeologieliefhebber komt aan zijn of haar trekken. In totaal zijn meer dan achthonderd voorwerpen te zien: servies, verfijnd glaswerk, mozaïeken, marmeren portretten en architectuurfragmenten, juwelen, een zilveren tafelpoot, dakpannen, kinderspeelgoed en honderden Romeinse olielampjes.

De tentoonstelling is verdeeld in twaalf momenten uit het privé-leven van een echtpaar uit hoge Romeinse kringen en hun familie. Hun prikkelende verhaal kan je via een audiotour volgen, geschreven door Brenda Meuleman, auteur van ‘Het verraad van Julia’. De bijbehorende decors weerspiegelen de luxe van een Romeinse villa, met kleurrijke wandschilderingen en vloermozaïeken. Ze zijn samengesteld uit wandschilderingen, filmbeelden en kunst met een knipoog naar de Romeinen, of geïnspireerd op de oudheid.

De Romeinse voorwerpen komen voor een groot deel uit de eigen collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. De overige bruiklenen zijn afkomstig van talrijke designers, kunstenaars, antiquairs, en van de Koninklijke Verzamelingen (Den Haag), het Museum Boijmans van Beuningen (Rotterdam), het Kröller-Müller Museum (Otterlo) en het Allard Pierson Museum (Amsterdam). De gastconservatoren van de tentoonstelling zijn dr. Gemma Jansen (archeoloog en zelfstandig onderzoeker), prof. dr. Eric M. Moormann en dr. Stephan T.A.M. Mols (beiden Radboud Universiteit Nijmegen).

Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
2311 EW Leiden
Tel: 071 5 163 163
info@rmo.nl
www.rmo.nl

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.