Grote overzichtstentoonstelling Fernando Botero in het Vittoriano

Je houdt ervan of niet, maar de onmiskenbare stijl en unieke beeldentaal van de uit Colombia afkomstige Fernando Botero (°1932) is wereldwijd zo herkenbaar dat zelfs wie helemaal niets van kunst weet zijn werk onmiddellijk zal kunnen thuisbrengen. Ter ere van de vijfentachtigste verjaardag van de schilder en beeldhouwer Botero is in het Vittoriano een grote overzichtstentoonstelling begonnen die een overzicht brengt uit de bijna zestigjarige carrière van de kunstenaar. De getoonde werken zijn afkomstig uit de hele wereld. Het is de eerste grote Botero-tentoonstelling in Italië, al was hij al eerder te gast in Rome met kleinere en thematische expo’s (onder meer in 2005, in Palazzo Venezia). Je kan de tentoonstelling in het Vittoriano vanaf nu bezoeken tot 27 augustus.

Mensen, dieren, planten, dromerig en fantasierijk, gekenmerkt door heldere kleuren en sterk doordrongen van het Latijns-Amerikaanse traditie, maar evenzeer van de Renaissance: dat is Botero, een uitbundig artiest met een eigenzinnige stijl waar geen plaats is voor enige nuance. De bijzondere beeldtaal van de kunstenaar maakte hem wereldberoemd. Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan zijn hele oeuvre, waarbij een vijftigtal meesterwerken worden getoond uit de periode 1958-2016.

Fernando Botero werd geboren in Medellín, Colombia, maar woont al vele jaren afwisselend in Parijs en New York. Reeds in 1948 werden zijn eerste illustraties gedrukt in een van belangrijkste kranten van Medellín. Op zijn negentiende had hij een eigen tentoonstelling in Bogotá. Een jaar later won hij in dezelfde stad een belangrijke kunstprijs, waarna hij met collega’s een tocht door Europa maakte. Hij zou er zijn hart verliezen, maar zonder ooit zijn Zuid-Amerikaanse roots te verloochenen, wat ook blijkt uit zijn werk. Botero volgde enkele professionele opleidingen, waarvan eentje aan de Academia de San Fernando in Madrid. Toch omschrijft hij zich tot vandaag als een autodidact.

Hij begon beeldhouwwerken te maken in 1971. In Spanje en Italië kwam hij onder de indruk van het werk van Velázquez, Goya en Piero della Francesca. Tijdens een bezoek aan Mexico in 1956 leerde hij de muurschilderingen van David Alfaro Siqueiros en Diego Rivera kennen. Botero ontwikkelde een eigen, duidelijk herkenbare stijl: hij heeft een uiterst verfijnde schilderwijze en geeft zijn afgebeelde figuren een geweldige omvang; de mensen bewegen zich als opgeblazen poppen in een verstarde wereld. Hij kiest bewust vaak onderwerpen die men ‘typisch Zuid-Amerikaans’ kan noemen (bijvoorbeeld de gedegenereerde bourgeoisie).

Toch onthield Botero zich lange tijd van openlijke sociale kritiek, al is deze in elk van zijn werken impliciet aanwezig. Deze ‘opgeblazen figuren’ kenmerken ook zijn bronzen beelden, die meer dan levensgroot zijn weergegeven. In zijn recente werk sloeg Botero wel de richting in van de ethische aanklacht. Zo vormden de wreedheden uit de Iraakse Abu Ghraibgevangenis het thema van de werken die hij in 2005 liet zien tijdens een tentoonstelling Palazzo Venezia in Rome.

Ook het geweld in zijn geboorteland Colombia met zijn voortdurende burgeroorlog werd meermaals aan de kaak gesteld en in tegenstelling tot zijn meer beminnelijke en vaak komische figuren, nam hij opnieuw de taak op zich komende generaties te herinneren aan het onrecht van zijn tijd.

Eveneens in het Vittoriano kan je nog tot 16 juli een tentoonstelling bezoerken met werk van Giovanni Boldini (1842-1931), een Italiaanse impressionistische kunstschilder, die echter geleidelijk steeds vaker overschakelde van landschappen naar de portretschilderkunst. Boldini legde een bijzondere begaafdheid aan de dag voor het vastleggen van de individuele persoonlijkheid van zijn modellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.