Amerikaanse president Donald Trump op bezoek in Vaticaanstad

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag in Vaticaanstad een onderhoud gehad met paus Franciscus. De ontmoeting duurde een half uur en vond plaats in de pauselijke privévertrekken. Dat Trump toch op bezoek kwam in het Vaticaan mag een beetje verwonderen na eerdere meningsverschillen tussen de president en de paus. Ze zijn het onder meer grondig oneens over onderwerpen zoals migratie en de klimaatverandering. Zo omschreef paus Franciscus het plan van Trump om een muur te bouwen op de Mexicaanse grens als ‘niet christelijk’. De Amerikaanse president noemde de paus toen ‘een pion van de Mexicaanse regering’. Toen Franciscus tot paus verkozen werd omschreef Trump de nieuwe paus als ‘een nederig man, zoals hemzelf’.

Maar vandaag leken die uitspraken vergeten. De president sprak met veel lof over de paus en verklaarde ‘een fantastisch gesprek’ te hebben gehad. Trump omschreef zijn bezoek aan Vaticaanstad als ‘heel mooi’. De persdienst van het Vaticaan had het over ‘een hartelijke ontmoeting’. Trump werd in het Vaticaan vergezeld door zijn vrouw, dochter en schoonzoon. Na het gesprek met de paus brachten ze onder meer een bezoek aan de Sixtijnse kapel.

Paus Franciscus gaf Trump een sculptuur van een olijfboom die vrede symboliseert als geschenk. Trump verklaarde daarop ‘dat we vrede kunnen gebruiken’. De paus overhandigde de president ook nog de teksten van zijn speech op de internationale Dag van de Vrede en over de nood om het milieu te beschermen. Trump verklaarde dat hij ze zou lezen en gaf op zijn beurt de paus geschriften van Martin Luther King Jr. als geschenk.

Italië is het eerste Europese land dat Trump aandoet als president. Hij heeft een paar uur geleden ook nog de Italiaanse president Sergio Mattarella en premier Paolo Gentiloni ontmoet.  Het Amerikaanse gezelschap vertrok daarna om 14.26 met het presidentiële vliegtuig Air Force One uit Rome en is momenteel op weg naar Brussel. De twee Air Force One-toestellen (de jumbo’s zijn identiek zodat het niet gemakkelijk te achterhalen is in welke Boeing de president precies zit) worden iets na 16 uur verwacht op de militaire luchthaven van Melsbroek.

Trump wordt er opgevangen door de Belgische premier Charles Michel. Vervolgens rijdt het gezelschap naar Brussel-centrum waar een ontmoeting met koning Filip op het programma staat.  Morgen vormen de opening van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier en een aansluitende NAVO-top de belangrijkste programmapunten. Daarna reist Trump terug naar Italië, om er in Sicilië de G7-top bij te wonen. Die heeft plaats in Taormina.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.