Gallo-Romeins Museum Tongeren verlengt expo Timeless Beauty tot 1 september

Reeds meer dan 25 000 mensen ontdekten in de tentoonstelling Timeless Beauty hoe de ideale vrouw eruitzag in de Romeinse tijd. Dankzij dit succes zal het museum de expo verlengen tot 1 september 2017 en krijgen bezoekers bovendien ook de dansvoorstelling ‘Donna’ te zien in de expozalen. Volgens gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens is het Gallo-Romeins Museum erin geslaagd de vele bruikleengevers te overtuigen om hun stukken twee maanden langer te ontlenen. Het is dan ook een uniek project, dat iedere maand meer bezoekers lokt. Nu krijgen nog meer mensen de kans om ervan te genieten en kan de expo ook het programma van het Tongerse stadsfestival MoMeNT versterken. Bezoekers en pers zijn unaniem lovend over de unieke dialoog tussen historisch erfgoed en hedendaagse fotografie. Het bijhorende boek Timeless Beauty is ondertussen aan een tweede druk toe.

Timeless Beauty combineert archeologische voorwerpen, teksten uit de Oudheid en hedendaagse topfotografie van Marc Lagrange. Centraal staat het schoonheidsideaal van de vrouw in de Romeinse tijd. Meer dan 25 000 mensen bezochten de expo. Het bezoekersaantal groeit elke maand, van 4.000 bezoekers in januari tot 7.000 bezoekers in april 2017. Bezoekers omschrijven de expositie als ‘origineel en sfeervol’, ‘een ware ode aan de schoonheid van de vrouw’, ‘een streling voor het oog’, ‘betoverend mooi’, ‘kritisch t.o.v. het schoonheidsideaal’, ‘beklijvend en ontroerend’.

Het Gallo-Romeins Museum heronderhandelde dan ook graag de bruikleenovereenkomsten en kon, dankzij de goede contacten die het museum in de loop der jaren opbouwde met nationale en internationale bruikleengevers, de expo verlengen van eind juni tot 1 september 2017. In Tongeren is op 26 maart het festival MoMeNT van start gegaan. Diverse kunstenaars gaan aan de slag met het thema ‘tijd’. Door de verlenging kan ook ‘Timeless Beauty’ hier naadloos op aansluiten én MoMeNT versterken.

Het Gallo-Romeins Museum voegt bovendien een nieuwe laag toe aan de tentoonstelling, met dansvoorstellingen in de exporuimtes op zondagnamiddag in juli en augustus. Choreografe Valentina Nigro van Company NOI zal scènes van de dansvoorstelling ‘Donna’ inpassen in de exposetting. Opnieuw staat de schoonheid van het vrouwelijke lichaam centraal, maar deze keer ook de onzekerheid over het uiterlijk. De danseressen dansen tussen de bezoekers, wat de beleving uiteraard nog zal vergroten.

  • De tentoonstelling Timeless Beauty is nog te zien in het Gallo-Romeins Museum tot 1 september 2017.

  • Het boek Timeless Beauty met alle foto’s en citaten uit de expo én een bijdrage van Patrick De Rynck over schoonheidsidealen is te koop in de museumshop voor 25 euro.

Gallo-Romeins Museum Tongeren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.