Begraafplaats Via Portuense is open voor publiek bezoek

Voor vele mensen is de ‘Sepolcreto nel Drugstore Gallery Portuense’ waarschijnlijk een onbekende plek, maar dat hoeft niet zo te blijven. Sinds kort kan je deze site elke zaterdag van 10.30 tot 21.30 uur bezoeken, al raadpleeg je voor de zekerheid toch best altijd even de praktische en actuele informatie (zie onderaan dit artikel). Dit stukje oude Rome aan de Via Portuense 317 wordt voorlopig immers opengehouden door vrijwilligers en archeologen die hiervoor tot nog toe niet worden betaald.

Het is nog steeds afwachten of de overheid over de brug komt met subsidies voor de exploitatie van deze kleine maar fraaie museumsite. De archeologische site werd genoemd naar de galerij (gevestigd in een voormalige supermarkt) waarin het nu opengestelde gedeelte van de oude begraafplaats te bezoeken is. In de oudheid moet zich in dit gebied een enorme necropolis hebben bevonden.

De begraafplaats werd ontdekt in 1966 tijdens het optrekken van een aantal nieuwe gebouwen maar werd pas gedeeltelijk blootgelegd in de periode 1982-1983, toen de eerste archeologische opgravingen gebeurden. De vroegere necropolis omvat een groot gedeelte van de omgeving en doorkruist de huidige Via Portuense.

In de galerij, die zoals verteld werd ingericht in de 400 m² grote ruimte van een oude supermarkt, bevinden zich naast talrijke gebruiksvoorwerpen die in de omgeving werden opgegraven, tevens de resten van vijf graven die tot deze necropolis behoorden. Ze dateren uit de tweede helft van de eerste eeuw tot de vierde eeuw na Chr. en werden gebouwd met zowel tufsteen als baksteen.

In het midden van het grootste graf bevindt zich in het midden een grote rechthoekige nis. Aan de muren is plaats voor het bijzetten van urnen. Opvallend is de goed bewaarde mozaïekvloer. Een ander graf heeft liefst drie toegangstreden, ook hier bevindt zich een rechthoekige structuur met nissen voor urnen in vier rijen. Sommige fresco’s zijn opvallend goed bewaard. De namen van de doden zijn soms nog leesbaar.

Tijdens werkzaamheden aan de rijbaan in februari 2014 werden ook resten van thermen ontdekt, evenals een gebedsruimte, enkele grafmonumenten en een gebouw dat vermoedelijk fungeerde als hulppost voor reizigers.

De kleine museumsite biedt ook onderdak aan de befaamde tombe van Muratella, een krijger uit de neolithische periode die begraven werd tussen 3700 en 2300 v. Chr. Het vrijwel intacte skelet werd samen met een pijlenkoker, een vuursteen en koperen gebruiksvoorwerpen in 2006 tijdens een archeologisch vooronderzoek ontdekt in een grot op de Muratellaheuvel in Casale Somaini, in de buurt van Via della Magliana. De resten waren ingekapseld in een kleilaag en daardoor uitstekend geconserveerd.

De Muratellakrijger is een volwassen man van ongeveer 25 jaar. Hij lag op zijn rug met de armen gebogen, de handen op zijn lies en de benen gebogen naar rechts. De ingekapselde overblijfselen worden vandaag bewaard in een speciale glazen klimaatkast.

Praktische informatie

Eén reactie to “Begraafplaats Via Portuense is open voor publiek bezoek”

  1. A few years ago I’d have to pay someone for this inmotfarion.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.