Dertig nasoni in Rome buiten gebruik gesteld om water te sparen

Dertig van de ongeveer 2.800 nasoni in Rome, de handige drinkwaterfonteintjes die verspreid zijn over de hele stad en waar iedereen terecht kan voor fris en dorstlessend water, zijn tijdelijk buiten gebruik gesteld. De hitte in de Romeinse regio heeft ervoor gezorgd dat op sommige plaatsen te weinig water beschikbaar is. De temperatuur in Rome schommelt al een hele tijd rond de 35° C. Sinds begin dit jaar heeft het tot dusver amper 25 dagen geregend in Rome en de omliggende regio, dat is ruim drie keer minder neerslag dan er normaal valt. 2017 zal waarschijnlijk de geschiedenis ingaan als één van de warmtste Italiaanse jaren sinds de officiële metingen.

Van de fonteintjes die nu buiten gebruik zijn, worden de verouderde leidingen in spoedtempo vernieuwd zodat minder water verloren gaat. De fonteintjes zelf worden meteen ook opgeknapt. De tijdelijke sluiting van de nasoni moet er tevens voor zorgen dat het waterpeil van het het meer van Bracciano dat in vogelvlucht ongeveer 34 km van Rome ligt en de bron is van zowat 8% van het water in Rome aanvoert, niet te ver daalt. Vlakbij het Lago di Bracciano werd in 2010 het nymfaeum van Trajanus ontdekt.

Als de droogte blijft aanhouden en het waterpeil van het meer blijft dalen, is het niet ondenkbaar dat het waterdebiet en de druk van de fonteinen in Rome wordt verlaagd en dat bepaalde stadsdelen het tijdelijk met minder watertoevoer zullen moeten stellen. Dat wordt dan meteen een politiek spel, want het meer van Bracciano valt onder de verantwoordelijkheid van Nicola Zingaretti, de president van de regio Lazio, die in 2012 nog kandidaat-burgemeester van Rome was.

Het meer van Bracciano werd vroeger enkel als reserve gebruikt voor de watervoorziening van Rome, maar maakt tegenwoordig gewoon deel uit van het waternetwerk. Een probleem is ook dat vele waterleidingen erg oud zijn en al lange tijd niet meer fatsoenlijk werden onderhouden. Daardoor ontstonden lekken waardoor, afhankelijk van de bronnen, tussen de 25 en 50% van het aangevoerde water onderweg verloren gaat. Om water te sparen worden in Rome bij grote bedrijven, ziekenhuizen en bij de brandweer alvast enorme watertanks voorzien. De openbare parken en groenvoorzieningen krijgen doorgaans water via de Tiber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.