Aanzienlijk aantal branden in Italië gelinkt aan maffia

De brandweer moest de voorbije dagen in Italië al meer dan duizend keer uitrukken om branden te blussen. Vooral in de regio’s Lazio (Rome) en Campania (Napels) is de situatie op een aantal plaatsen dramatisch. Vooral in Castelfusano bij Ostia aan de kust van Rome moesten al enkele zware branden worden bedwongen. In Toscane veroorzaken de bosbranden rookwolken boven toeristenstranden in onder meer Copalbio en Grosseto. In vier weken tijd is in Italië venveel bosoppervlakte vernietigd door brand als in heel 2016. Volgens milieuorganisaties heeft de overheid niet krachtdadig genoeg opgetreden. De burgemeester van Rome, Virginia Raggi, spreekt van een ramp voor het milieu. Waarnemers achter het waarschijnlijk dat de georganiseerde misdaad achter een aanzienlijk aantal van de branden zit.

De politie sloot gisteren voor de derde keer deze maand de weg van Rome naar de kust bij Ostia voor alle verkeer. Telkens was een brand in het pijnbomenbos van Castelfusano de oorzaak. Het bos ligt vlak bij Ostia. De brand leek ditmaal zo dichtbij te komen dat strandgasten een veilig heenkomen zochten. De burgemeester van Rome klaagde over een gebrek aan blusvliegtuigen en blushelikopters. Die zijn er echter wel, maar die kunnen wegens een gebrek aan onderhoud al maanden niet meer vliegen. Bovendien is het rampenplan van Rome al vele jaren niet meer aangepast aan de actuele omstandigheden. Daarnaast is de baas van de dienst burgerbescherming wegens corruptie opzij geschoven, waardoor de verantwoordelijkheid bij de politie komt te liggen.

Italië verliest ieder jaar bossen en natuurgebieden door branden. De jongste decennia is het aantal branden echter flink afgenomen. In 2000 ging nog 114.000 ha verloren, vorig jaar ‘slechts’ 27.000 ha. Dit jaar loopt het echter opnieuw fout. Alleen al vorige week ging meer dan 26.000 ha natuurgebied in rook op. Dat is dus ongeveer evenveel als de schade in heel 2016.

Het is momenteel weliswaar extreem warm in Italië en het heeft al maanden niet meer geregend, maar van de meeste branden wordt vermoed dat ze zijn aangestoken. Maandag werden vier personen opgepakt op verdenking van brandstichting. Het zou niet voor het eerst zijn dat in Italië brandstichters aan het werk zijn. Tot aan het begin van deze eeuw was het de brandstichters er meestal om te doen bouwgronden te verkrijgen. De regering vaardigde echter een wet uit dat bos- en natuurgebied vijftien jaar na een brand geen andere bestemming mochten krijgen, waardoor een einde kwam aan die praktijken.

In Napels ligt de situatie echter anders. Bos- en natuurgebieden die afbranden worden wat later door de maffia gebruikt als illegale vuilnisstorten. Voor de maffia is het een winstgevende zaak als er een heleboel openbare ruimte vrijkomt. Het is algemeen bekend dat de afvalverwerking in Napels gelieerd is met de maffia.

In Rome wordt de groenvoorziening grotendeels uitbesteed aan derden. Het proces rond het mafia capitale-schandaal (waarvan de uitspraak overigens morgen wordt verwacht) maakte duidelijk dat dit soort verschuivingen van stedelijke werkzaamheden vaak dekmantels waren van de georganiseerde misdaad. Sindsdien is het onderhoud van parken en bossen op het grondgebied van Rome vrijwel stilgevallen. Het vermoeden bestaat dan ook dat de branden in Rome opzettelijk werden aangestoken om de stad te dwingen nieuwe aanbestedingen uit te schrijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.