Eerste uitspraak in Mafia Capitale-proces

In Rome gebeurde een eerste uitspraak in het megaproces rond de hoofdstadmaffia, de zogenaamde ‘Mafia Capitale’, een bende die Rome jarenlang corrumpeerde en de stad minstens een miljard euro heeft gekost.  Twee leidende figuren kregen lange celstraffen. Massimo Carminati moet voor twintig jaar de gevangenis in, zijn compaan Salvatore Buzzi negentien jaar. De bendeleiders kunnen nog wel in beroep gaan tegen de veroordeling.

De eenogige Carminati is een voormalig extreemrechtse terrorist. De 59-jarige Milanees heeft een zwaar crimineel verleden. Hij was lid van de Banda della Magliana, een crimineel netwerk dat in de jaren ’70 en ’80 in Rome opereerde. Carminati was er toen actief als huurmoordenaar. Hij behoorde ook tot de extreemrechtse groep die in 1980 een bomaanslag pleegde op het treinstation van Bologna en 85 doden maakte. Nochtans werd de man nooit voor meer dan een gewone overval veroordeeld.

Salvatore Buzzi (62) zat eerder in de gevangenis voor moord, maar behaalde in de cel een diploma en kreeg presidentiële gratie. Hij richtte na zijn celstraf de sociale coöperatieve ’29 juni’ op. Die hielp ex-gedetineerden zoals hijzelf aan een job. Verschillende jaren was ’29 juni’ één van de belangrijkste sociale bedrijven van Italië. Daarom kon het ook meedingen naar opdrachten van de stad Rome. Toen Buzzi en Carminati elkaar ontmoetten, was dat het begin van een bloeiende samenwerking, waarbij het Romeinse stadsbestuur en topambtenaren systematisch gecorrumpeerd werden. De Mafia Capitale-bende werd eind 2014 opgerold.

Het opzienbarende proces tegen maar liefst 46 beklaagden uit de onderwereld, de lokale politiek en leidende figuren uit de zakenwereld begon in 2015. Volgens de aanklacht maakten ze allen deel uit van een corruptienetwerk, dat al jaren allerlei interessante en lucratieve overheidsopdrachten onderling regelde. De stad Rome betaalde daardoor veel te veel geld of gaf geld uit voor opdrachten die zeer slecht, met gebrekkig materiaal of zelfs helemaal niet werden uitgevoerd. Medeplichtige ambtenaren kregen smeergeld om de zaken op hun beloop te laten.

De criminele groep hield zich vooral bezig met winstgevende zaken zoals afvalbeheer, de opvang van vluchtelingen en het onderhoud van openbaar groen en wegen, sectoren waarmee veel overheidsgeld is gemoeid. Onder de aangeklaagden bevinden zich dan ook vooral leidinggevenden van asielcentra, afvalbewerkingsbedrijven, onderhoudsbedrijven voor parken en andere semi-publieke ondernemingen.

De eerste uitspraak tegen de hoofdverdachten van de wijdverbreide corruptiezaak werd bijgewoond door Virginia Raggi, de burgemeester van Rome. Het knoeien met gemeenschapsgeld heeft de stad naar schatting 1 miljard euro gekost, al menen sommigen dat dit bedrag nog aan de lage kant ligt en dat het werkelijke verlies veel hoger is omdat het corruptieschandaal al veel langer aan de gang zou geweest zijn dan algemeen wordt aangenomen.

Toen de Mafia Capitale-zaak bekend raakte, ging een schokgolf door Italië, een land dat nochtans wel wat gewend is als het over corruptie en de macht van de georganiseerde misdaad gaat. Het proces is het belangrijkste sinds ‘Mani Pulite’ (Schone Handen), de operatie waarbij in het begin van de jaren ‘90 zowat de helft van de Italiaanse parlementsleden in opspraak kwamen omdat ze smeergeld aannamen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.