Castel Sant’Angelo moderniseert en stelt nieuwe kamers open

Het Castel Sant’Angelo of de Engelenburcht, het voormalige mausoleum van keizer Hadrianus, introduceert multimedia en nieuwe technologieën om de ervaring voor de bezoekers nog boeiender te maken. Tevens worden drie kamers geopend die tot dusver niet toegankelijk waren voor het publiek.

Het gaat om de zogenaamde Cambellotti-kamers, genoemd naar Duilio Cambellotti die ze in 1926 schilderde en decoreerde. De kamers werden toen gebruikt om de memorabilia van het Italiaanse leger tentoon te stellen. Cambelotti, die vooral bekend was omwille van vrolijke, zonnige ontwerpen met bloemen besliste om voor deze gelegenheid militaire thema’s te gebruiken.

De Engelenburcht is nu ook getransformeerd tot een ‘slim’ museum. Een gloednieuwe app ( Android en iOS) die beschikbaar is in zeven talen (Italiaans, Engels, Spaans, Frans, Duits, Japans en Chinees) begeleidt de bezoekers tijdens hun wandeling doorheen het gebouw. De app is gratis en kan bij de aankoop van het toegangsticket worden gedownload. Het hele museum is nu ook voorzien van wi-fi.

Op talrijke plaatsen, in kunstwerken, in de vele gangen, de loopbruggen en de balkons, werden speciale sensoren ingebouwd, onzichtbaar voor het publiek, die via wi-fi extra informatie bieden. Zogenaamde eBeacons volgen de bezoeker op zijn of haar route doorheen de Engelenburcht en verstrekken waar nodig extra audiovisuele informatie. Een nieuwe route laat de bezoekers vertrekken in de oudheid en voert langs de pauselijke appartementen en het dakterras waar je een fantastisch uitzicht over heel Rome hebt.

De Engelenburcht is één van de meest bezochte musea in Italië en staat met 1,2 miljoen bezoekers per jaar op de vijfde plaats. Het is echter niet gemakkelijk om een plek zoals het Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo (dat is de officiële naam) op een bevattelijke manier te tonen aan het publiek. De geschiedenis van het gebouw is immers lang en immens, vertrekkend van een mausoleum uit de Romeinse oudheid en vervolgens evoluerend naar een vesting, een pauselijke residentie en een gevangenis.

Los van het bezoek aan de burcht kan je vier keer per dag ook nog een bezoek brengen aan ondermeer de Passetto di Borgo, de ‘geheime’ verbinding tussen Vaticaanstad en de Engelenburcht, waarlangs de pausen zich bij een belegering van het Vaticaan in veiligheid konden brengen. Paus Clemens VII verbleef zelfs zeven maanden in de Engelenburcht tijdens de woelige periode rond de plundering van Rome (Il Sacco di Roma) op 6 mei 1527.

Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo
Lungotevere Castello 50
Website Castel Sant’Angelo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.