De Biblioteca Casanatense in Rome

De meeste Romebezoekers kennen waarschijnlijk wel de Sant’Ignaziokerk aan Piazza Sant’Ignazio, waarin ondermeer Johannes (Jan) Berghmans begraven ligt. De kerk is vooral bekend is door de trompe-l’oeil, een valse koepel, die kunstenaar Andrea Pozzo maakte voor de Jezuïeten. Ook het plafondfresco, uitgevoerd door dezelfde Pozzo, is een fantastisch werkstuk.

Weinigen vermoeden dat zich hier vlakbij nog een andere prachtige plek bevindt, namelijk de Biblioteca Casanatense. Je wandelde er ongetwijfeld al vaak voorbij zonder te weten welke literaire schatkamer je hier passeert. Je kan ze bovendien gratis bezoeken. De prachtige bibliotheek bevindt zich op de tweede verdieping en is toegankelijk voor gehandicapten.

De bibliotheek werd opgericht door de Dominicanen van het klooster van Santa Maria sopra Minerva en werd volgens de laatste wil van kardinaal Girolamo Casanate opengesteld voor het publiek. Om de bibliotheek te huisvesten werd destijds een nieuwe structuur gebouwd op het grondgebied van het klooster.

De hal is vermoedelijk ontworpen door de bekende architect Carlo Fontana maar werd gerealiseerd door Antonio Maria Borioni. De bibliotheek opende voor het eerst de deuren voor het publiek op 3 november 1701, een jaar na de dood van kardinaal Casanate. De collectie bestond toen enkel uit de privéverzameling van de kardinaal, die het niet onaardige aantal van ongeveer 25.000 boeken omvatte.

De collectie groeide echter snel. Zowel moderne als antieke uitgaven afkomstig uit heel Europa waren welkom en daarbij ging het niet enkel om de traditionele religieuze en theologische boeken. Ook werken over recht, economie en de geschiedenis van de stad Rome werden verzameld.

Door de talrijke goede contacten met de grootste Europese uitgevers en boekhandels, het open beleid, de vlotte manier waarop de bibliotheek nieuwe uitgaven wist te bemachtigen en door de expertise die gaandeweg werd opgebouwd dwong de Biblioteca Casanatense al gauw respect af bij de andere bibliotheken in Rome. Een en ander was vooral te danken aan het beheer van pater Audiffredi (1714-1794).

Na een lange juridische prodecure moesten de Dominicanen in 1884, als gevolg van een wet uit 1873 het eigendomsrecht van de bibliotheek afstaan aan de Italiaanse staat. Het beheer is nu in handen van het Ministerie van Cultuur.

De Biblioteca Casanatense bevat vandaag ongeveer 400.000 boeken. Ongeveer 60.000 stuks bevinden zich nog steeds in de originele Salone Monumentale, de rest van de verzameling ligt opgeslagen in diverse magazijnen en bergplaatsen van het instituut.

In de collectie bevinden zich ongeveer 6.000 waardevolle handschriften, 2.200 incunabelen of wiegendrukken, talrijke unieke uitgaven en eerste drukken, 30.000 gravures en tekeningen maar ook 1.700 manuscripten met muziekcomposities en 7.000 theaterstukken. Voorts beschikt de bibliotheek over zowat 2.000 tijdschrifttitels (momenteel zijn er nog 220 lopende abonnementen), 1.200 werken over heraldiek, enz.

De verzameling groeide in de eerste helft van de negentiende eeuw fors aan door een paar belangrijke donaties en schenkingen, ondermeer van abt Antonio Ricci. Het patrimonium van de bibliotheek wordt ook vandaag nog steeds vlot aangevuld door het systematisch aankopen van antiquariaat, nieuwe publicaties en schenkingen.

Bijzonder mooi zijn ook de twee grote wereldbollen of globes uit de achttiende eeuw (Aarde en Hemel, een creatie van geograaf Abbot Moroncelli) en een collectie wetenschappelijke instrumenten die nog werd verzameld door de paters Dominicanen.

Biblioteca Casanatense
Via San Ignazio 52
www.casanatense.it

De bibliotheek is gratis te bezoeken. Controleer de website voor de openingsuren. Die durven nogal eens wijzigen. Je kan ook begeleide rondleidingen aanvragen.

Regelmatig zijn hier ook interessante tentoonstellingen te bezoeken. Daarover lees je meer in een volgende bijdrage.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.