Wervik geeft weer Romeinse vondst prijs

Op een bouwwerf in de Duivenstraat in Wervik (West-Vlaanderen) werden vier pottenbakkersovens ontdekt. Ze dateren vermoedelijk uit de Romeinse tijd. Wervik (toen nog Viroviacum) werd bewoond door Gallo–Romeinen is één van de oudste Romeinse nederzettingen in België. Dat is al langer geweten en werd ook meermaals bewezen door opmerkelijke archeologische vondsten in het verleden, onder meer op het Sint-Maartensplein, aan de Pionier en op Steenakker.

De vier pottenbakkersovens die nu werden blootgelegd zijn uniek omdat ze samen werden ontdekt in een straal van minder dan 20 m. Dat is opmerkelijk omdat hiermee nog maar eens wordt aangetoond dat Wervik niet zomaar een Romeins tentenkamp was, maar een echte nederzetting. De ovens wijzen immers op de aanwezigheid van ambacht. Er moet wel nog worden nagegaan of ze alle vier van dezelfde periode dateren. Als dat het geval is, kan worden gesproken van een kleine fabriekje. Er zijn ook structuren van een loods gevonden. Er werden dus vermoedelijk op grote schaal potten gebakken.

Jammer genoeg zullen de vier pottenbakkersovens niet bewaard worden. Binnenkort wordt op deze plaats een residentie met 32 appartementen gebouwd. De ontdekking gebeurde naar aanleiding van een archeologisch onderzoek dat voorafging aan de bouw van het wooncomplex. De stenen van de ovens zijn ook erg broos; als er eentje wordt weggehaald dreigt de hele constructie in te storten. De archeologen hebben wel foto’s gemaakt en zullen een 3D-model printen om de ontdekking zo goed mogelijk te reconstrueren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.