Archeologische tentoonstelling in Maastricht

Bijzondere Romeinse godenbeelden, schitterend versierde gouden en zilveren Merovingische sieraden, drie nog altijd even mystieke dodecaëders, een paar middeleeuwse schoenen èn een Vikingzwaard: het is slechts een kleine greep uit de meer dan honderd opzienbarende archeologische schatten die nog tot en met 15 oktober in Centre Céramique in Maastricht te zien zijn.  De toegang is gratis.

Conservatoren van de belangrijkste archeologische en historische musea uit de Euregio hebben de selectie gemaakt: niet alleen de mooiste of meest waardevolle voorwerpen, maar ook raadselachtige en mysterieuze objecten. Objecten waarvan tot vandaag niemand weet waar ze vandaan komen of waarvoor ze dienden.

De tentoonstelling ‘Top or Topic – Archaeological Highlights and Mysteries from the Maastricht Area’ met top- en vraagstukken uit het Euregionale archeologische verleden vindt plaats ter gelegenheid van het grote internationale archeologiecongres dat begin september in Maastricht georganiseerd wordt door de European Association of Archaeologists (EAA).  De tentoonstelling loopt in Maastricht vanaf nu tot en met de Nationale Archeologiedagen op 13, 14 en 15 oktober.

De deelnemende musea zijn: het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, het Gallo-Romeins Museum in Tongeren, het Centre Charlemagne in Aken, de Museum Zitadelle in Jülich, het Rheinisches Landesmuseum in Bonn, Le Grand Curtius in Luik, Museum Het Valkhof in Nijmegen, het Limburgs Museum in Venlo, Museum De DoMIJNen in Sittard en het Thermenmuseum in Heerlen.

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling is een prachtige ‘Top or Topic’- catalogus te koop voor 9,95 euro. Hierin worden alle topstukken en raadselachtige objecten nader toegelicht. Het is een uitstekende manier om elk stuk beter te leren kennen. De hele zomer zijn er tevens tal van activiteiten (rondleidingen, wandelingen, lezingen en workshops) voor volwassenen en kinderen. Meer informatie vind je op de website van Centre Céramique.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.