Getreuzel bij bouwprojecten kost Rome meer dan een miljard euro

De passieve houding van vele betrokkenen en het getreuzel bij grote bouwprojecten kost Rome jaarlijks enorm veel geld. De Rekenkamer maakte recent nog maar eens een vernietigende analyse en neemt het woord corruptie nog net niet in de mond. De passiviteit en het getreuzel bij de realisatie van grote infrastructuurprojecten in Rome weegt als een molensteen op de economie. Projecten zoals het Aquario, de Città dello Sport, de oude beursgebouwen, de transformatie van de oude kazerne aan Via Guido Reni, de werken aan Metro C, de voormalige Mercati Generali, waar de werkzaamheden maar blijven duren of waar zelfs helemaal niet meer wordt gewerkt, de Telecomtorens in de EUR-wijk,… ze hebben de stad de voorbije jaren alles bij elkaar al meer dan 1 miljard euro gekost.

Het zijn slechts enkele voorbeelden uit een nieuw en vernietigend rapport van de Rekenkamer die de financiële toestand en de uitgaven van de stad Rome in de gaten houdt. Nieuwe taxaties, veranderingen in contracten, allerlei geschillen, stakingen en vele andere problemen zorgen ervoor dat het geld verdwijnt maar dat er in het algemeen relatief weinig wordt gerealiseerd. Als er al enige vooruitgang wordt geboekt, is het met veel vertraging. Het is een wonder dat in Rome nu en dan nog eens een groot project voltooid raakt. Dat is geen goed nieuws voor een stad die al kampt met een schuldenberg van zowat 13 miljard euro.

De derde metrolijn (C) van Rome die momenteel in aanbouw is, en waarover we binnenkort een dossiertje brengen, is daarvan een mooi voorbeeld. Het project draagt nu reeds de twijfelachtige titel van ‘de duurste maar niet afgewerkte metrolijn van Europa’.

De ruim 3 miljard euro (geld dat grotendeels afkomstig is van de hogere overheid) die voorzien waren voor de afwerking van de volledige lijn (in drie fasen) is al gespendeerd, maar alleen het eerste deel van de lijn is klaar en dan nog gebrekkig. Zelfs de verbinding tot aan het Colosseum is er nog steeds niet. De Rekenkamer noemt dit zonder meer een schandaal. Het metroproject is al meer dan tien jaar aan de gang. Momenteel worden accountantsonderzoeken en strafrechtelijke onderzoeken uitgevoerd.

De Città dello Sport of de Stad van de Sport, een project in Tor Vergata dat werd ontworpen door de peperdure Spaanse architect Calatrava, staat er na vele jaren nog steeds onafgewerkt bij. De bouw begon in 2005 en er werden al voor 200 miljoen euro werken uitgevoerd. Er zou nog eens meer dan dubbel zoveel geld nodig zijn om het project helemaal te voltooien. Niemand wil echter 426 miljoen euro betalen voor de afwerking van het megalomane sportdorp.

Een oplossing zou er misschien kunnen komen indien Rome in de toekomst nog eens de Olympische Spelen zou binnenhalen. In dat geval zouden subsidies kunnen worden bekomen, al geeft dat geen enkele zekerheid dat het sportcomplex dan ook effectief voltooid raakt. Overigens zitten die Spelen er vóór 2032 zeker niet in. Gianni Alemanno en Ignazio Marino, de voorgangers van burgemeester Virginia Raggi, wilden graag de Olympische Spelen nog eens in Rome zien in 2024 ofwel in 2028, maar Raggi trok de kandidaturen in met het argument dat de stad met een dergelijke schuldenlast de eerstkomende jaren er zelfs niet aan moest denken om een prestigieus project zoals de Olympische Spelen binnen te halen.

Het ondergrondse aquarium in de EUR-wijk kampt eveneens met een enorme vertraging. Het spectaculaire Aquario had twee jaar geleden al moeten geopend worden. Tot nog toe is al meer dan 80 miljoen euro uitgegeven aan het project maar het is nog steeds niet klaar.

Idem met de voormalige Fiera di Roma, vandaag een verzameling verlaten en verwaarloosde gebouwen, en waar nieuwe initiatieven maar niet in gang geraken. De Kamer van Koophandel wil het oude beurscomplex verkopen maar botst op tegenstand van de stad Rome. Die ziet op de terreinen graag woningen verschijnen, maar geld en kandidaten om die te bouwen zijn er niet. Het project zit al negen jaar muurvast.

De bedoeling is het geheel om te vormen tot een woonwijk. Ondanks een verlaging van de marktwaarde van 120 miljoen naar 80 miljoen euro wil zich tot dusver geen enkele projectontwikkelaar wagen aan het project. De vrees bestaat overigens dat, zelfs indien de woningen ooit effectief zouden gebouwd worden, ze al gauw louter betonnen skeletten in de groene parkomgeving zullen zijn.

Dergelijke woonprojecten hebben in Rome de naam honderden miljoenen bouwkosten op te slorpen, maar net vóór de voltooiing vallen dit soort werken vaak stil zodat het hele project doodbloedt, er nooit bewoners arriveren en de woningen vervolgens geleidelijk vervallen. Het geld is dan uiteraard wel weg, de subsidies zijn uitgekeerd maar ook verdwenen, de projectontwikkelaar heeft inmiddels de boeken neergelegd en is vertrokken met onbekende bestemming.

Ook de herontwikkeling van de voormalige Mercati Generali dell’Ostiense aan de Via Ostiense, waar de Stad van de Jeugd zou moeten verrijzen, kampt al jaren met besluiteloosheid en dus lopen ook hier de werkzaamheden achterstand op. Het project sleept al bijna tien jaar aan. Hier is de voorbije jaren nochtans al heel wat gerealiseerd en gerenoveerd, maar de voltooiing is nog niet in zicht. Een mislukking van dit project zou voor de betrokken projectontwikkelaars, de architecten en het stadsbestuur uitdraaien op een financiële ramp van honderden miljoenen.

Het zijn slechts enkele voorbeelden van projecten in Rome die helemaal fout lopen. De regel lijkt te zijn: hoe meer geld ermee gemoeid is, des te trager verloopt de realisatie van het project. Soms bloedt het zelfs helemaal dood. De bouw van de nieuwe hoofdzetel van vervoersmaatschappij ATAC werd goedgekeurd in 2009, de bouwkosten werden geraamd op 100 miljoen euro. Het project heeft al 20 miljoen euro aan voorschotten en studies opgeslorpt maar is nog steeds niet in gang gezet. Nochtans is het nieuwe hoofdkwartier dringend nodig. Ook dit is Rome …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.