Het Pauluslabyrint van Jeroen Windmeijer

Wanneer de burgemeester van Leiden het startschot wil geven voor het plaatsen van ondergrondse vuilcontainers, stort hij met graafmachine en al de diepte in. Daar blijkt zich een ondergronds gangenstelsel te bevinden. Ook wordt er een jongen gevonden. Hij lijkt niet gewond, maar toch zit hij onder het bloed. Als kort daarop universitair docente Judith Cherev en hoogleraar Arnold van Tiegem verdwijnen, ziet archeoloog Peter de Haan zich gedwongen op onderzoek uit te gaan. Hij stuit op een deel van de vaderlandse geschiedenis dat niet voor niets eeuwenlang verborgen was gebleven. Leiden schudt op zijn grondvesten. Hora est, maar wiens uur heeft geslagen?

Het Pauluslabyrint is de tweede thriller van Jeroen Windmeijer (1969, Delft) met archeoloog Peter de Haan in de hoofdrol.  Twee jaar geleden verscheen De bekentenissen van Petrus. Ook daarin speelde de stad Leiden een hoofdrol. De auteur schrijft  kritische, op Bijbelse verhalen rondom Jezus gebaseerde thrillers, waarin het vroegchristelijke Rome en zelfs de Mithrascultus nooit ver weg zijn.

De vondst van het bronzen viziermasker op 2 oktober 1996  in Leiden bij de opgraving van het Romeinse kamp Matilo vormde het uitgangspunt van De bekentenissen van Petrus, Windmeijer’s eerste fictieverhaal rond Peter de Haan, archeoloog aan de Universiteit Leiden, en geschiedenisstudente Judith Cherev, die een eeuwenoud document op het spoor komen en verwikkeld raken in een buiten­gewoon gevaarlijk avontuur. De ontdekking van het viziermasker haalde zelfs de landelijke dagbladen. Er zijn echter hardnekkige geruchten dat op diezelfde dag ook iets is aangetroffen, dat angstvallig verborgen is gehouden, een vondst die een geheel nieuw licht zou kunnen werpen op de geschiedenis zoals wij die kennen en bovendien de katholieke kerk op haar grondvesten zou kunnen doen schudden.  De auteur weeft er een heel verhaal rond.

Jeroen Windmeijer is docent godsdienst en maatschappijleer op een middelbare school in Leiden. Hij studeerde culturele antropologie in Leiden, met als specialisatie Latijns-Amerika. Aan de universiteit ging hij Wereldgodsdiensten studeren en werd  leraar. Windmeijer heeft een grote fascinatie voor de figuur van Jezus en voor het (vroege) christendom en leest veel over deze onderwerpen, gaande van proefschriften tot populair wetenschappelijk werk en van religieuze thrillers tot esoterische literatuur. Jeroen Windmeijer werd naar eigen zeggen compleet overvallen door het succes van De bekentenissen van Petrus. Binnen twee weken was de eerste druk (1.000 ex.) al uitverkocht en van de tweede druk waren twee maanden later alle 2.000 exemplaren al de deur uit, waarna een derde en vierde druk volgden op 3.000 exemplaren. Het Pauluslabyrint lijkt dat succes nog te overtreffen.

Het Pauluslabyrint
Auteur: Jeroen Windmeijer
Taal: Nederlands
Afmetingen: 33 x 229 x 150 mm
Gewicht: 609 g
Eerste druk maart 2017
ISBN10 9402 722 300
ISBN13 9789 402 722 307
Prijs: 19,99 euro, eBook: 13,99 euro

* www.harpercollins.nl/jeroen-windmeijer-het-pauluslabyrint

jeroenwindmeijer.nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.