Tentoonstelling Leonardo da Vinci nog tot 31 oktober in Brugge

Leonardo da Vinci (1452-1519) blijft het publiek blijkbaar fascineren. In Rome zijn op verschillende locaties (ondermeer in de Cancelleria, aan Piazza del Popolo, …) uitvindingen en kunstwerken van da Vinci te bekijken en enkele maanden geleden opende zelfs nog een gloednieuwe permanente tentoonstelling over Leonardo da Vinci aan de Via della Conciliazione maar nu kan je dat ook dichter bij huis. In Xpo Center Bruges op de site Oud Sint-Jan in Brugge kan je tot 31 oktober een bezoek brengen aan Leonardo da Vinci – The Inventions of a Genius. Het is een reizende tentoonstelling die na Brugge ook in andere steden wereldwijd zal neerstrijken. De expo toont de uitvindingen van de Italiaanse meester Een gelijkaardige tentoonstelling was in 2008 al eens in Brussel te zien, maar de expo in Brugge is nieuw.

Volgens kunsthistoricus en organisator Jean-Christophe Hubert werd aan deze tentoonstelling vier jaar lang met 22 mensen gewerkt. Van 6.000 tekeningen zijn een honderdtal schetsen gebruikt om maquettes en levensgrote replica’s van de werktuigen en uitvindingen van Leonardo da Vinci te maken.

In totaal omvat de expo zowat tweehonderd objecten, met behalve een honderdtal maquettes van da Vinci’s uitvindingen en machines ook meer dan honderd documenten en manuscripten van da Vinci en enkele tijdgenoten, waaronder Michelangelo) en 3D-voorstellingen. De organisator stelt dat een nieuwe generatie historici op basis van nieuwe ontdekkingen het werk van da Vinci soms anders interpreteren en van daaruit vertrokken zijn.

Brugge kreeg de primeur van de nieuwe tentoonstelling, volgens de organisatoren niet toevallig want het Vlaanderen van eind de vijftiende eeuw zou voor da Vinci een grote inspiratiebron geweest zijn. De expositie is nog tot 31 oktober te zien in Brugge, daarna vertrekt ze naar Istanboel in Turkije. Het is de bedoeling dat deze da Vinci-expo de komende vijf tot tien jaar de wereld rond reist.

De hallen van Xpo Center Bruges worden opgedeeld per thema: aeronautica (helikopter), leger (tank), mechanica (kruisboog op wielen), meetinstrumenten (camera obscura), hydraulica (drijfsystemen), architectuur (draaitrap), schetsen, schriftjes en replica’s (Mona Lisa). Tussen de maquettes zullen verschillende uitvindingen op ware grootte en interactief opgesteld staan. Als bezoeker kan je zelf de mechanismen van deze uitvindingen in werking stellen.

In de binnentuin van de historische gebouwen van de site Oud Sint-Jan, werd de befaamde brug van da Vinci opgebouwd. De bezoeker kan die proberen na te bouwen met behulp van zestien kleine stokken. Leonardo da Vinci bedacht deze brug rond 1480 voor het leger. Het zou de ‘Mona Lisa onder de bruggen’ worden.

De brug moest makkelijk te vervoeren zijn. Ze moest ook snel opgebouwd kunnen worden, stabiel én sterk zijn. Het bijzondere aan Leonardo’s brugontwerp is dat er voor de constructie geen bevestigingsmateriaal nodig is zoals touwen, spijkers of lijm. Ten slotte bevinden zich op de tentoonstelling verschillende schermen waarop da Vinci’s uitvindingen volledig worden uitgelegd en ontleed via 3D-filmpjes.

http://xpo-center-bruges.be/nl/home/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.