De wijn van Clemens: nieuwe culinaire thriller uit Rome

De wijn van Clemens is een nieuwe culinaire thriller van D.J. Bruggeman, waarin je de Italiaanse sfeer gewoonweg op je lippen proeft. Het verhaal speelt zich af tussen Antwerpen en Rome, met culturele weetjes, couleur locale, heerlijke wijnen en typische gerechten van Rome en omstreken. Alles draait om de geheimzinnige erfenis van een excentrieke nobildonna, die op tafel wordt gebracht door een Italiaanse en een Belgische kok. Terwijl echte en vermeende erfgenamen heen en weer worden geslingerd tussen gevoelens van schuld en schaamte, haat en hebzucht, geniet je met volle teugen van de typische Italiaanse keuken en van heerlijke wijnen.

Op de achtergrond bevinden zich twee historische spilfiguren die zich als een rode draad door het verhaal bewegen: componist Giacomo Puccini en kardinaal Clemens Micara, die op de valreep hun aandeel in de kostbare erfenis zullen onthullen. ‘De wijn van Clemens’ is een spannende reis die zich afspeelt in de gastronomische milieus van Rome en de Castelli Romani.

We publiceren hierna de synopsis van het verhaal, zonder uiteraard cruciale informatie of de afloop van deze thriller te onthullen. Voor wie zelfs deze korte samenvatting teveel zou vinden: je mag nu stoppen met lezen en meteen naar de laatste regels van deze pagina gaan!

Vóór zijn dood in 1924, vertrouwt Giacomo Puccini het einde van zijn laatste opera, Turandot, toe aan zijjn vriend, kardinaal Clemens Micara, niet wetend dat zijn geliefde noten jarenlang verborgen zullen blijven in een cello. Bijna een eeuw later zal de tragische liefde van de ijzige prinses Turandot opnieuw het licht zien in een draaikolk van oude grieven, in een rustig stadje nabij Rome.

Het is juni in Frascati, een pittoresk stadje op 30 km van Rome, in de regio van de beroemde Frascatiwijn. In het restaurant van Mario wordt koortsachtig gewerkt aan de voorbereidingen voor de opening van het testament van Donna Rufina, een excentrieke nobildonna met een passie voor muziek en voor Mario’s kookkunst. Haar dood heeft het leven van de notaris en de uitvoerder van het testament, Augusto Landi, sterk in beroering gebracht.

Op zoek naar de erfgenamen belandt Augusto Landi in België, waar hij kennismaakt met Pierre Decock, chef-kok en eigenaar van het restaurantje Basilicum, en met zijn vriend John, een sympathieke reisagent. Landi’s passie voor lekker eten en de culinaire kunsten van Pierre vinden elkaar. Ze vormen een stevig tegenwicht tegen de groeiende intriges rond de erfenis van Donna Rufina. Pierre en John worden, willens nillens, betrokken in een riskant spelletje.

Terwijl de echte of vermeende erfgenamen komen opdagen, raakt Pierre geïntrigreerd door een kookboekje van Donna Rufina dat de notaris hem heeft gegeven. Naast elk recept staat een wijn met een mysterieuze code. Wanneer Augusto Landi hem voorstelt deel te nemen aan de erfenislunch in Frascati met de bereiding van één van de gerechten van het kookboekje, aanvaardt Pierre de uitdaging. Hij zal de risotto met asperges en cantharellen klaarmaken met de wijn Clemens, vergezeld van een geheimzinnige code, die telkens weer opduikt in de loop van het verhaal en alleen op de laatste bladzijden duidelijk wordt.

In Frascati verkennen Pierre en John niet alleen de plaatselijke gastronomie, maar ook duistere feiten uit het verleden die de rust van het gastvrije stadje verstoren. Liù, de kleindochter van Donna Rufina en belangrijkste erfgename, is verloofd met Herman, de stiefzoon van de nobildonna. Samen met zijn broer Joost brengt hij het leven van Liù en de uitvoering van het testament in groot gevaar. Mario wordt heen en weer geslingerd tussen de liefde voor zijn gezin en de herinneringen aan zijn vroegere liefde, de dochter van Donna Rufina, die enkele jaren geleden is gestorven. Mady, Mario’s vrouw, lijdt aan schizofrenie. Hun dochter Lisa, schijnbaar een bedeesd luisterend oor, raakt overspoeld door emoties.

De lang verwachte erfenislunch onthult de nijdige hebzucht van de vermeende stiefzonen, Herman en Joost, en maakt de waanzin in Mady los. Na een grote verwarring worden de stiefzonen ontmaskerd en aangehouden. Iedereen slaakt een zucht van opluchting, maar iets sinisters bedreigt de schijnbare kalmte. Pierre krijgt een geheimzinnig telefoontje: Liù is uit een venster gevallen onder verdachte omstandigheden.

Alle genodigden van de lunch worden onder de loep genomen, maar de onderzoeken van de politie leiden niet tot concrete resultaten. Enkele dagen later verdwijnt Liù in het niets. Mario, die haar als zijn dochter beschouwt, krijgt een hartaanval. Hij stort ineen op de grond en breekt de kostbare cello die hij van Donna Rufina had geërfd. Zijn restaurant wordt gesloten en Pierre en John vertrekken terug naar België samen met Lisa.

Pierre heropent zijn restaurantje, maar de code van de Clemens wijn blijft door zijn hoofd spoken. Hij denkt een verklaring te hebben gevonden en belt naar Augusto. De erfenis van Puccini wordt op het nippertje gered van vernietiging. De geheimzinnige code heeft zich gematerialiseerd. Oude zekerheden zijn verbrijzeld, tengere draden weven een nieuw net.

De auteur D.J. Bruggeman woont al vele jaren in Rome en werkte lange tijd als journaliste en tolk en heeft zich nu aan het schrijven gezet. “Ik denk wel dat Rome-liefhebbers van dit boek kunnen genieten op een koude winteravond bij een goed glas wijn of op een zonnig terras dromend van een reis naar Rome, ofwel ter plaatse, bij lekkere wijnen en gerechten waarvan je naar hartenlust kan genieten in de eeuwige stad”, aldus de schrijfster.

De wijn van Clemens
Auteur: D.J. Bruggeman
Taal: Nederlands
Aantal pagina’s: 206
Genre: thriller
Uitgeverij: BoekBoek
Uitgave: augustus 2017
Prijs: 6,99 euro
Verkoper: Amazon Media
Enkel beschikbaar als eBook in het Kindle-eBookformaat (*)
Extra’s (**)

Koop het boek hier

(*) Voor Kindle heb je een Kindle-applicatie nodig om het boek op een tablet of smartphone te kunnen lezen, ofwel een Kindle e-Reader. Het Kindle/Mobipocket-formaat is een ander formaat dan het ePub formaat waarmee doorgaans in Europa wordt gewerkt. Hou er dus rekening mee dat het Kindle-formaat niet compatibel is met de meeste e-Readers.

Download hier één van de gratis Kindle-apps om Kindle-boeken te lezen op je smartphone, tablet of computer.

(**) Sinds kort is de auteur een blog begonnen met gastronomische en culturele weetjes die telkens verwijzen naar een passage uit het boek. De blog Italiaanse Pepertjes vind je hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s