Nieuwe opgravingscampagne voor necropolis aan de Via Ostiense

Precies honderd jaar geleden, in 1917, werd in Parco Schuster, vlakbij de basiliek San Paolo fuori le Mura (Sint-Paulus buiten de Muren) een begraafplaats ontdekt die de Sepolcreto di Via Ostiense zou worden genoemd. Omdat vele andere projecten in Rome prioritair waren en er inzake archeologische opgravingen in Rome (en bij uitbreiding elders in Italië) altijd een acuut geldgebrek heerst, bleef de site na het eerste onderzoekstraject, nu een eeuw geleden, vrijwel onaangeroerd. Enkele belangrijke vondsten van toen werden wel overgebracht naar de Capitolijnse Musea maar daar bleef het bij.

De Sovrintendenza capitolina in Rome is nu samen met een team antropologen van de universiteit van Valencia een nieuw onderzoeksproject gestart. Dit zal in totaal drie jaar duren, waarbij telkens één maand opnieuw intensief zal worden gegraven. De rest van de tijd zal worden besteed aan het analyseren en catalogiseren van de ongetwijfeld talrijke artefacten die hier nog op ontdekking wachten. De necropolis bevat immers zonder twijfel vele belangrijke getuigenissen uit het verleden en de inhoud en de structuur van de begraafplaats is nooit goed in kaart gebracht. Er wacht dus nog meer dan voldoende werk.

Het staat wel vast dat door wegenwerken die in het verleden in de omgeving werden uitgevoerd een gedeelte van de necropolis onherroepelijk vernietigd is. Tijdens de eerste opgravingen, nu een eeuw geleden, werden gelukkig wel reeds schitterende vondsten bovengehaald. Die bevinden zich nu in de Capitolijnse Musea. Uit die eerste opgravingscampagne leerden archeologen wel dat de skeletten en de menselijke resten die toen werden opgegraven in de ondergrond rond de basilica gedurende al die eeuwen vrijwel perfect bewaard zijn gebleven.

Vandaag omschrijven de aanwezige archeologen de site als één van de best bewaarde begraafplaatsen uit de oudheid. Of dat zo is laten we even in het midden, maar een feit is wel dat hier nog een enorme schat aan informatie aanwezig is. Archeologen verwachten alleszins nog spectaculaire ontdekkingen, ook omdat de site voor zover bekend nooit werd bebouwd en de meeste artefacten dus nog behoorlijk intact moeten zijn.

De Romeinse necropolis, die naast de oude Via Ostiensis liep, kwam aan het licht in 1917. Toen al werd duidelijk dat de vele graven, vaak fraai versierd met stucwerk, kleurrijke fresco’s en kundig uitgevoerde vloermozaïeken, een prachtige blauwdruk vormden van het leven in Rome tijdens de late Republikeinse periode tot in de vierde eeuw. Het gaat dus om een erg oude necropolis die bovendien lang in gebruik bleef. De vele funeaire inscripties die al werden gevonden geven ook aan dat het een begraafplaats voor zowat alle delen van de bevolking was. Er bevinden zich overleden ambachtslieden en handelaars maar ook slaven en doden met Oosterse of Griekse namen.

De gevarieerde afkomst van de doden wordt ook duidelijk in de kwaliteit van de fresco’s, die variëren van kleine meesterwerkjes tot erg eenvoudige uitvoeringen. De belangrijkste vondsten die de komende drie jaar worden gedaan zullen na reiniging en restauratie een (voorlopig?) plekje krijgen in de Centrale Montemartini.

Je kan de archeologen via een speciale constructie in plexiglas aan het werk zien. Probeer niet stiekem even binnen te dringen want de site is onzichtbaar maar streng beveiligd. Je kan wel aangeven dat je belangstelling hebt voor archeologie en met een beetje geluk opent wel iemand de deuren om je even rond te leiden op de site en een woordje uitleg te geven.

De meeste aanwezige wetenschappers spreken echter enkel Spaans; hun nogal schaarse kennis van de Engelse woordenschat maakt het stellen van vragen erg moeilijk voor wie het Spaans niet beheerst. Hou er ook rekening mee dat elke opgravingscampagne weliswaar een jaar duurt, maar dat er slechts gedurende een maand effectief opgravingen gebeuren. Het kan dus zijn dat je niemand aantreft op de site.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.