Italië blijft grootste wijnproducent ter wereld

De weersomstandigheden (late vorstperioden in de lente, zomerstormen, een zeer langdurige en erg droge zomerperiode in sommige regio’s, …) zorgden er dit jaar voor dat de belangrijkste wijnregio’s in Europa een fors lagere wijnproductie mogen verwachten. In heel de Europese Unie zal dit jaar naar verwachting 145 miljoen hectoliter wijn gemaakt worden, dat is 14% minder dan in 2016, schat de Europese Commissie. Het is de laagste productie sinds het begin van de jaren ’80 van de vorige eeuw.

De Italiaanse wijnproductie zou met liefst 24% terugvallen tot 47,2 miljoen hectoliter. In Sicilië zou de productie met ruim een derde kelderen. Desondanks blijft Italië de grootste wijnproducent ter wereld, een heel eind vóór Frankrijk. De Franse wijnboeren hebben immers ook een desastreus 2017 achter de rug.

Volgens de laatste schattingen zou de totale wijnproductie in Frankrijk met 19% dalen tot 36,9 miljoen hectoliter. Dat is het laagste peil sinds 1957. Vorig jaar bedroeg de totale productie nog 45,5 miljoen hectoliter. Ook de Spaanse wijnproductie daalt met 16%. Portugal daarentegen voorziet een toename van de wijnproductie met een tiende. Oostenrijk zou een kwart beter doen dan in 2016 en de Roemeense productie zou met bijna twee derde toenemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.