Nieuw winkelcomplex integreert belangrijke archeologische vondst

Sommigen herinneren zich zeker nog de vroegere La Rinascente-winkel in Rome. Die bevond zich in het gebouw aan de Via del Corso waar zich vandaag de enorme Zara-winkel bevindt. Dat was trouwens Zara-vestiging nr. 5.000 wereldwijd. La Rinascente verliet het pand zeven jaar geleden en werkte lange tijd aan een nieuw onderkomen. Vorige donderdag opende het nieuwe winkelcomplex La Rinascente op de hoek van de Via Due Macelli en Via del Tritone. De oude kantoorgebouwen die hier vroeger stonden en dateerden uit de jaren ’50 van de vorige eeuw werden afgebroken, waarna een gloednieuw gebouw werd opgetrokken. Een dergelijke ingreep is vrij uitzonderlijk in de binnenstad van Rome, maar dat is niet de reden dat de werken zolang hebben geduurd.

Op een oppervlakte van 14.000 m² verspreid over acht verdiepingen kunnen de modebewuste Romeinen sinds eind vorige week hun kooplustige hartje weer ophalen in het nieuwe La Rinascente-complex. Behalve het enorme aanbod aan mode-artikelen kunnen bezoekers ook genieten van vier restaurants en een panoramisch terras met eetgelegenheid. Wat het gebouw extra aantrekkelijk maakt is dat je onder het gelijkvloers, op -1, een uniek stukje Rome uit de oudheid aantreft.

Archeologen ontdekten in de fundamenten van het vroegere gebouw immers niet alleen sporen van zeer oude nederzettingen maar ook vijftien bogen van het originele Aqua Virgo aquaduct en resten van het Salaria Vetus aquaduct. Toen duidelijk werd waar men hier toevallig op gebotst was, werden de werkzaamheden aan La Rinascente meteen voor twee jaar stilgelegd, een periode waarin archeologen alles zorgvuldig in kaart hebben gebracht.

De jarenlange vertraging van de bouwwerkzaamheden heeft nu wel de creatie van een nieuw en kostbaar archeologisch gebied in het winkelcomplex opgeleverd. Dankzij een vernieuwende visie op het archeologische erfgoed, kan het publiek in deze openbare ruimte gratis een blik werpen op de arcades van de Aqua Virgo en tegelijk met behulp van virtuele reconstructies het verhaal meekrijgen van de geschiedenis van deze belangrijke watervoorziening uit de oudheid.

Het gebied dat onder de leiding van een team archeologen werd opgegraven, leverde een gedeelte op van bijna onaangetast stedelijk weefsel uit de oudheid, waardoor de wetenschappers erg veel konden leren over de historische evolutie van het gebied tussen de Pincio en de Quirinale. Nadat de archeologen hun werk hadden gedaan is de waardevolle ontdekking op een fraaie manier geïntegreerd in de winkel en maakt deze nu deel uit van het Romeinse erfgoed. Het is een bezoek aan La Rinascente zeker waard.

Behalve overblijfselen van de twee voormelde aquaducten werden ook resten van woningen en een klein badcomplex gevonden, allemaal ingericht m et mozaïeken en polychrome marmeren vloeren. Het gaat om structuren uit het begin van de eerste eeuw. Langs de Salaria Vetus was het gebruikelijk om grafmonumenten op te richten. Daarvan zijn een drietal restanten teruggevonden, waarvan eentje behoorlijk bewaard bleef en een grafkamer bevatte die bekleed is met tufsteen en travertijn.

In Rome hoef je als archeoloog niet echt verbaasd te zijn over een vondst als er wat dieper wordt gegraven, maar omdat het gebied reeds in 1950 werd bestudeerd, waren de huidige ontdekkingen toch nog een verrassing. Ditmaal werden de kelderfunderingen echter een drietal meter dieper uitgegraven. Niemand had kunnen vermoeden dat hier nog een stukje Rome uit de oudheid bewaard was gebleven.

Tot slot nog een leuk nieuwsje: het gelijkvloers en de eerste verdieping van het enorme nieuwe winkelcomplex werden samen met de gevel ontworpen en aangepast door Vincent Van Duysen Architects uit Antwerpen. Een extra reden om dus zeker eens een kijkje te nemen in dit warenhuis van de mode. De reis naar de oudheid krijg je er gratis bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.