Populaire koffie-eilandjes in Galleria Alberto Sordi eind deze maand dicht

De twee populaire ovale koffie-eilandjes in de Galleria Alberto Sordi aan de Via del Corso sluiten eind deze maand. Een veertigtal mensen verliezen daardoor hun werk. Waarom de koffiebars gesloten worden is voorlopig onbekend. De gerenoveerde Galleria Alberto Sordi (vroeger Galleria Colonna) opende in 2003 de deuren. Vanaf het begin vormden de koffie-eilandjes een aangenaam rustpunt voor het winkelend publiek en de voorbijgangers in het enorme gebouw. De koffiebars zullen vermoedelijk niet zo lang gesloten blijven, maar zullen er in de toekomst wellicht anders uitzien en meer dan waarschijnlijk een nieuwe uitbater krijgen. De handelaars die hier een winkel uitbaten zien de koffie-eilanden niet graag vertrekken, want ze brachten veel volk mee.

In de ochtenduren zijn de koffie-eilanden vooral een populaire plek waar je lokale politici en hoge ambtenaren kon aantreffen, die op weg naar hun werk in het vlakbij gelegen parlement of de ambtswoning van de premier nog even een koffietje kwamen proeven of een woordje wisselden met een journalist. Na 14 jaar valt nu de plotse beslissing de populaire bareilanden te sluiten. Waarom weten de winkeliers of de galerijbewakers niet. Niemand vertelt hen iets.

Het personeel van de koffiebars weet zelf ook niet meer, alleen dat 31 oktober hun laatste werkdag is. Misschien loopt het contract met de eigenaar van het cateringbedrijf van Guido Anastasio Pugliese en de uitbater van de Galleria af, ofwel werd de 25.000 euro huurgeld per maand (voor 50 m² !) een te hoge last. De Galleria wordt beheerd door de Sorgente Group, die wereldwijd voor meer dan 5 miljard euro in de vastgoedportefeuille heeft.

Hoewel de Galleria Alberto Sordi nog steeds erg populair is en er dagelijks veel volk passeert (het gebouw vormt tevens een verbinding tussen verschillende straten) voelt het toch wel de hete adem van andere grootschalige initiatieven in de stad zoals de vorige week geopende nieuwe La Rinascente en de Apple megastore die tegen het einde van dit jaar op Piazza San Lorenzo in Lucina de deuren opent.

Bovendien was er na de terroristische aanslagen in Parijs een tijdlang een opmerkelijke daling van het superrijke cliënteel uit de Verenigde Arabische Emiraten en Rusland. Volgens geruchten zouden de eigenaars dan ook een herinrichting van het pand overwegen.

De vroegere Galleria Colonna werd na enkele jaren renovatie op 30 oktober 2003 omgedoopt tot Galleria Alberto Sordi, dit als eerbetoon aan de populaire Romeinse acteur die op 24 februari van dat jaar overleed. Sordi begon zijn carrière in Teatro Galleria, dat destijds deel uitmaakte van het gebouw.

Het enorme pand in art-nouveaustijl werd ontworpen in het prille begin van de twintigste eeuw door architect Dario Carbone. Het werd gebouwd op de plaats van het oorspronkelijke Palazzo Piombino en ingehuldigd in 1922. Het kreeg de naam ‘Colonna’ omwille van de hier recht tegenover gelegen Piazza Colonna.

In Rome is de filmacteur, regisseur, zanger, componist Alberto Sordi nog steeds een grote held. De carrière van Sordi overspant zeven decennia. Hij werd een icoon van de Italiaanse cinema, een medium dat hij, geholpen door zijn speciale stem en Romeinse accent, gaandeweg wist te veroveren. Hij acteerde vooral in komedies en lichte drama’s. In de laatste jaren van zijn leven was hij een graag gezien jurylid op verschillende internationale filmfestivals.

Sordi overleed aan een hartaanval. Zijn begrafenis in de San Giovanni in Laterano zorgde, na die van paus Johannes Paulus II, voor de grootste volkstoeloop die Rome ooit voor een dergelijke gebeurtenis had gezien: er kwamen meer dan een miljoen mensen bij elkaar aan de basiliek. De acteur speelde in meer dan 150 films. Hij was ook jarenlang de stem van Oliver Hardy in de nagesynchroniseerde versie van de Laurel & Hardy-films. Elf jaar na zijn dood kreeg hij als eerbetoon een grote muurschildering op het kruispunt van de Via Francesco Sivori en de Via della Meloria, vlakbij het metrostation Cipro.

De acteur werd ook vereeuwigd in een straatnaam. De Viale Alberto Sordi is terug te vinden in Villa Borghese, vlakbij het Casa del Cinema. De plaquette werd onthuld door zijn zus Aurelia. In de wijk Garbatella, waar hij opgroeide, vind je aan de muur van zijn voormalige woning een grote poster met aan beide zijden van Sordi’s afbeelding de namen van de films waarin hij speelde. Sordi was ook een hevige supporter van AS Roma en wordt ook bij die club nog altijd sterk in ere gehouden.

De goedlachse en immer vriendelijke acteur is altijd een volksmens gebleven en werd door de Romeinen op handen gedragen. In talrijke Romeinse eetgelegenheden heb je ongetwijfeld al eens de foto of poster gezien met de legendarische scène uit de film Un americano in Roma uit 1954, waarbij Sordi een bord maccheroni te lijf gaat. Het is een iconisch beeld dat in vrijwel elke authentieke trattoria is terug te vinden.

Alberto Sordi is een acteur die in talrijke films de stad Rome op een onnavolgbare wijze altijd heeft gekoesterd. Maar tegelijk hield hij de Romeinen en Italianen in het algemeen ook een spiegel voor, durfde hij focussen op de fouten, het soms ellendige leven en de miserie van alle dag. Maar hij werd al vroeg onsterfelijk in komedies zoals Due notti con Cleopatra, eveneens een film uit 1954, waar hij als Cesarino heerlijk voor de gek wordt gehouden door een stralende 20-jarige Sophia Loren in de dubbelrol van zowel de Egyptische koningin als de slavin Nisca.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.