De bijzonder populaire Engelenburcht in Rome

De Engelenburcht is één van de drukst bezochte musea in Italië en staat momenteel met meer dan 1,2 miljoen bezoekers per jaar op de vijfde plaats. Het is echter niet gemakkelijk om een plek zoals het Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo (dat is de officiële naam) op een bevattelijke manier te verkennen en te presenteren aan het publiek. De geschiedenis van het gebouw is immers lang en immens, vertrekkend van een mausoleum uit de Romeinse oudheid en vervolgens evoluerend naar een vesting, een versterkt fort, een pauselijke residentie en een gevangenis. Toch gaan we de komende dagen in een complete reeks proberen wat meer te vertellen over dit imposante monument en de geschiedenis ervan en waarvan de oorsprong te te situeren is in de tijd van keizer Hadrianus.

De Engelenburcht was oorspronkelijk immers het mausoleum dat Hadrianus voor zichzelf en zijn opvolgers te Rome aan de Tiber liet bouwen (135-139). Keizer Aurelianus incorporeerde het in 271 als versterkt bruggenhoofd in de stadsmuur. In de middeleeuwen was het een versterkte burcht van de pausen. Onder paus Sixtus V (1585-1590) werd het complex verfraaid. Ook andere pausen zorgden voor meer comfort en luxe in hun tijdelijke residentie.

Helemaal bovenaan bevindt zich een bronzen figuur van de aartsengel Michaël van Pieter-Antoon Verschaffelt (1752). Vandaag is de burcht in gebruik als museum (met onder andere schilderijen uit de periode van de veertiende tot de achttiende eeuw, een collectie antieke wapens en natuurlijk de fraaie pauselijke salons. Regelmatig worden hier ook interessante tentoonstellingen, evenementen en concerten georganiseerd. Bovenaan vind je een bar en kan je genieten van een prachtig uitzicht over heel Rome en Vaticaanstad.

Samen met je bezoek aan de burcht kan je desgewenst ook nog een bezoek brengen aan onder meer de Passetto di Borgo, de ‘geheime’ verbinding tussen Vaticaanstad en de Engelenburcht, waarlangs de pausen zich bij een belegering van het Vaticaan in veiligheid konden brengen. Paus Clemens VII verbleef zelfs zeven maanden in de Engelenburcht tijdens de woelige periode rond de plundering van Rome (Il Sacco di Roma) op 6 mei 1527.

Het Castel Sant’Angelo of de Engelenburcht, het voormalige mausoleum van keizer Hadrianus, introduceerde recent multimedia en nieuwe technologieën om de ervaring voor de bezoekers nog boeiender te maken. Ook de bezoekersroute werd een tijdje geleden aangepast. Vanuit de oudheid voert deze je langs de pauselijke appartementen en het dakterras waar je een fantastisch uitzicht over heel Rome hebt. Na een evaluatie zal blijken of deze route in de komende maanden nog wordt gewijzigd of bijgestuurd.

Tevens werden deze zomer in de Engelenburcht nieuwe kamers geopend die tot voor kort niet toegankelijk waren voor het publiek. Het gaat om de zogenaamde Cambellotti-kamers, genoemd naar Duilio Cambellotti die ze in 1926 schilderde en decoreerde. De kamers werden toen gebruikt om de memorabilia van het Italiaanse leger tentoon te stellen. Cambelotti, die vooral bekend was omwille van vrolijke, zonnige ontwerpen met bloemen besliste om voor deze gelegenheid militaire thema’s te gebruiken.

De Engelenburcht is tegenwoordig ook getransformeerd tot een ‘slim’ museum. Een gloednieuwe app ( Android en iOS) die beschikbaar is in zeven talen (Italiaans, Engels, Spaans, Frans, Duits, Japans en Chinees) begeleidt de bezoekers tijdens hun wandeling doorheen het gebouw. De app kan bij de aankoop van het toegangsticket worden gedownload. Het hele museum is nu ook voorzien van wi-fi. Dat maakt het gemakkelijker om het enorme complex individueel te bezoeken, want de structuur van de Engelenburcht kan op de argeloze bezoeker soms weleens overkomen als een ware doolhof.

Op talrijke plaatsen, in kunstwerken, in de vele gangen, de loopbruggen en de balkons, werden speciale sensoren ingebouwd, onzichtbaar voor het publiek, die de bezoekers via wi-fi extra informatie bieden. Zogenaamde eBeacons volgen de bezoeker op zijn of haar route doorheen de Engelenburcht en verstrekken waar nodig bijkomende audiovisuele informatie. De komende dagen brengen we een aantal bijdragen over enkele bijzondere aspecten van Castel Sant’Angelo.

Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo
Lungotevere Castello 50, Rome

Website Castel Sant’Angelo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.