Italianen op 4 maart naar de stembus, Berlusconi duikt weer op

Italië trekt op 4 maart naar de stembus en Silvio Berlusconi (81) is weer helemaal terug. De man is weliswaar veroordeeld wegens fiscale fraude en kan geen politiek ambt meer uitoefenen, maar in de regeringsvorming en de samenstelling van het politieke programma kan hij een belangrijke rol spelen. De veroordeelde ex-premier domineert ook de politieke debatten. Met zijn partij Forza Italia is Berlusconi het centrum van een rechtse coalitie, die verder bestaat uit de rechts-populistische Lega Nord en de rechtse Fratelli d’Italia.

Volgens recente opiniepeilingen zou dat blok bijna 40% van de stemmen kunnen halen, wat genoeg is voor een parlementaire meerderheid. De populistische Vijfsterrenbeweging en de sociaaldemocratische PD verdelen de rest van de stemmen, maar liggen minstens 10% achter op de rechtse coalitie. Hoewel de rechtse coalitie voorop ligt in de opiniepeilingen, is de vrees groot dat de verkiezingen van 4 maart leiden tot een totale blokkering van de Italiaanse politiek, waarbij geen enkel blok een duidelijke meerderheid heeft.

Berlusconi belooft de hervormingen van de arbeidsmarkt en het pensioenstelsel die werden doorgevoerd door de voormalige PD-premier Matteo Renzi, terug te draaien. Berlusconi pleit ook voor een vlaktaks, een oud stokpaardje van Il Cavaliere. Tijdens de campagne voor zijn eerste premierschap in 1994 stelde Berlusconi al eens een vlaktaks voor. Uiteindelijk zou Berlusconi vier keer premier van Italië worden, maar zijn vlaktaks kwam er nooit.

De partijen rond Berlusconi rekenen erop dat lagere belastingen voor personen en bedrijven leiden tot meer consumptie en productie. Matteo Renzi reageerde alvast giftig: ‘Ik geloof niet dat Berlusconi een bedreiging vormt voor de democratie, hij is een bedreiging voor de Italiaanse economie.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.