Drie partijen hebben interesse in Alitalia

Na Lufthansa  en de Amerikaanse investeerder Cerberus zou nu ook Air France-KLM samen met het Britse easyJet een bod hebben gedaan op de failliete boedel van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie bevestigt dat bericht echter niet. Eerder al liet ook Ryanair weten interesse te hebben om een gedeelte van de Alitalia-vloot over te kopen, maar dat aanbod lijkt nu te worden genegeerd. De Italiaanse minister van Industrie Carlo Calenda verklaarde immers dat enkel de biedingen van Lufthansa, Cerberus en Air France-KLM zullen besproken worden met de tijdelijke bewindvoerders van Alitalia. Daarna zal er een korte periode worden ingelast om erachter te komen welk van deze biedingen de beste is en welke nog kunnen worden verbeterd.

Air France-KLM gaf geen commentaar op het nieuws dat de Italiaanse regering bekendmaakte. Het Frans-Nederlandse concern was in 2009 al eens betrokken bij een doorstart van Alitalia maar beleefde weinig plezier aan die investering. Het Italiaanse bedrijf bleef verlies op verlies stapelen. Toen het opnieuw met de pet rond moest bij de aandeelhouders, besloot Air France-KLM niet langer mee te doen en zijn belang te laten verwateren.

Etihad Airways sprong in het gat, maar wist Alitalia evenmin op de rails te krijgen. Het bedrijf uit Abu Dhabi trok zich vorig jaar terug als geldschieter, waarna Alitalia failliet ging. Sindsdien wordt gezocht naar een koper. Alitalia beschikt over een relatief jonge vloot van ongeveer honderd vliegtuigen. Ook de landingsrechten in Rome en Milaan zijn van grote waarde. De partij die Alitalia overneemt zal wel de garantie eisen dat er flink kan worden gesaneerd. Sinds de oprichting in 1947 leed het voormalige staatsbedrijf vrijwel uitsluitend verliezen. Er werken nu nog zo’n 12.500 mensen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.