Woonde Cleopatra in Pompeï?

In samenwerking met de Vakgroep Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen organiseert de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie (AVRA) op woensdag 21 februari 2018 om 20 uur een lezing met als thema ‘De Hal van Aphrodite – Woonde Cleopatra in Pompeï?’. De lezing vindt plaats in de UA-Stadscampus, Rodestraat 14 in Antwerpen (zaal R.004) en wordt gegeven door Francis Van Elst.

De wortels van deze voordracht liggen in de bijna legendarisch geworden reis die de AVRA in augustus 1995 naar Pompeï en de Baai van Napels organiseerde. In Boscoreale stond de Villa Regina, een sympathiek boerenbedrijf voor de productie van wijn, op het programma. Toen Francis Van Elst jaren later het Metropolitan Museum in New York bezocht, bleken daar drie zalen gewijd aan fresco’s uit de villa’s van Boscoreale en Boscotrecase.

Deze nu op zichzelf staande gemeenten waren in de Romeinse periode als Pagus Felix Suburbanus een buitenwijk van Pompeï. Die fresco’s waren tijdens illegale opgravingen rond 1900 ‘op een barbaarse wijze van de muren gescheurd van de villa’s waarvoor ze bestemd waren’. Van de villa’s zelf is geen spoor meer overgebleven. Ze werden herbegraven. In het kader van de lezing gaat de spreker de villa met de ‘Hal van Aphrodite’ proberen te reconstrueren en uit te zoeken wie de eigenaar zou kunnen geweest zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.