Rome wil alle dieselauto’s vanaf 2024 weg uit centrum

Virginia Raggi, de burgemeester van Rome, maakte vandaag bekend dat vanaf 2024 alle dieselwagens uit het stadscentrum worden gebannen. Raggi kreeg gisteren nog forse kritiek op haar afwezigheid terwijl zich in Rome door de zeldzame maar aanzienlijke sneeuwval chaotische taferelen afspeelden en de hulpdiensten niet opgewassen bleken tegen het noodweer.

Het feit dat Raggi zich tijdens de forse sneeuwbui die Rome een tijdlang liet stil vallen toevallig in Mexico bevond, notabene op een klimaatconferentie, vormde voor de oppositie en politieke tegenstanders een gedroomde kans om forse kritiek te spuien op de burgemeester. Raggi keerde onmiddellijk terug naar Rome. Ongetwijfeld als bliksemafleider lanceerde ze meteen het plan om binnen enkele jaren alle dieselauto’s te weren uit de binnenstad.

We moeten snel optreden tegen klimaatverandering en de moed hebben om lastige maatregelen te nemen, verklaarde de burgemeester. Het idee om dieselwagens stilaan af te voeren is uiteraard niet nieuw, een aantal andere grote steden hebben dezelfde plannen. Milieu-organisatie Greenpeace verklaarde eerder dat de uitstoot van stikstofdioxide in Italië meer dan 17.000 vroegtijdige overlijdens per jaar veroorzaakt.

Ook vandaag waren er in Rome door de gevolgen van de sneeuwbui nog heel wat problemen. Vooral het treinverkeer in de regio ondervond flinke hinder. Onder meer de Leonardo Express-trein, die de luchthaven van Fiumicino met het Terministation verbindt, werd afgeschaft.  De scholen gaan morgen weer open. Het Forum Romanum en de Palatijn blijven evenals de Thermen van Caracalla in principe nog een dag gesloten. In het Colosseum kunnen morgen wellicht de eerste twee ringen worden bezocht. De bovenste delen en de kelderverdieping blijven tot nader order dicht.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.