Het verhaal van veertig vrouwen

Het recent verschenen boek Roma al femminile van Nadia Ciani vertelt het leven en de verhalen van veertig vrouwen aan wie in Rome een straat werd gewijd. Elk portret wordt voorafgegaan door een korte beschrijving van de locatie (de straat en de onmiddellijke omgeving) waar het straatnaambordje zich bevindt. Het boek biedt, behalve een behoorlijk feministisch portret van sommige dames, vooral een overzicht van de recente Italiaanse geschiedenis en van de rol die een aantal vrouwen daarin hebben gespeeld. Lectuur voor iedere Italie-liefhebber dus.

De veertig vrouwen staan chronologisch in het boek vermeld en werden door de auteur vooral gekozen omwille van hun betekenis in de Italiaanse geschiedenis vanaf de achttiende eeuw tot op heden. Het gaat dus om de periode van het prille Italie, vlak na de eenmaking van de staat, tot in de jaren ’90 van de twintigste eeuw.

De veertig vrouwen die in het boek zijn opgenomen waren actief in de meest uiteenlopende gebieden. Onder hen bevinden zich wetenschappers, zangeressen, actrices, zakenvrouwen, schrijfsters, journalistes, politica’s, enz. Voor niet-Italianen doet wellicht niet elke naam een belletje rinkelen, maar het is een originele manier om aan geschiedschrijving te doen. In dat verband is dit een zeer leerrijk boek.

Het boek is voorlopig enkel verkrijgbaar in het Italiaans en is verdeeld in drie hoofdstukken: ‘Dall’Illuminismo all’Unità d’Italia (1718-1870)’; ‘L’Italia liberale (1870-1920)’ en ‘Il fascismo e la Repubblica (1920-1994)’. Elk hoofdstuk wordt historisch gesitueerd met een bondig inleidend overzicht van de feiten en het politieke en culturele klimaat van die tijd.

Ook wie alleen maar nieuwsgierig is naar de straten zelf, kan met dit boek meteen op pad. Romebezoekers die deze uitgave als reisgids gebruiken komen ongetwijfeld terecht in buurten waar ze voordien zelden of nooit wandelden. Het boek is uitgegeven door Ediesse en kost 18 euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.