Goden, tempels en graven in onze streken in de Romeinse tijd

De ere-voorzitter van AVRA en S.P.Q.R.-Romuluswinnaar Guido Cuyt geeft op dinsdag 20 maart 2018 om 20 uur een lezing met als thema ‘Goden, tempels en graven in onze streken in de Romeinse tijd’. Plaats van afspraak is PC De Burg, Burg 34 in 3930 Hamont (Limburg, België). De organisatie is in handen van het Davidsfonds Hamont-Achel en de toegangsprijs bedraagt 7,5 euro.

De voordracht bevat drie luiken: de heiligdommen, de cultussen  en de grafrituelen. In de steden, officieel door Rome gesticht  (coloniae), zoals Keulen, Xanten enz. vinden we tempelarchitectuur  die niet moet onderdoen voor de hoofdstad Rome. Anders is het gesteld op het platteland. Het overwegende tempeltype is daar het zogenaamde fanum (Kontich,  Grobbendonk, …) en het landelijke openluchtheiligdom (Wijnegem).

Welke goden werden er zoal vereerd? Hier komen de officiële Romeinse goden aan bod, de keizercultus (Tongeren), de inheemse goden, de mysteriecultussen (zoals Mithras in Tienen) en het christendom (in Tongeren). Opmerkelijk is de tolerantie vanwege de Romeinse overheid ten opzichte van de inheemse godsdienst.  Hoe werden de doden begraven? Hier maken we een onderscheid tussen de urngraven en – vooral in het Scheldebekken – de  brandrestengraven. Soms is er sprake van heuse grafmonumenten zoals tumuli, voornamelijk in Haspengouw, en grafpijlers onder andere in Waasmunster.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.