Goed bewaarde Romeinse begraafplaats ontdekt in Nederland

In het Nederlandse Bemmel in de Betuwe is een Romeins grafveld uit de tweede en derde eeuw na Christus blootgelegd. Het grafveld is uniek voor Nederland. Dat schrijft Archeologie Online. Het grafveld kwam aan het licht bij werkzaamheden voor de aanleg van een nieuw gedeelte van de A15. In het grafveld zijn 48 graven teruggevonden. Het gaat om opgeworpen grafheuvels, waarin de gecremeerde resten van de overledenen werden begraven. De kwaliteit van de graven die zeer goed bewaard bleven is volgens de archeologen uitzonderlijk en uniek voor Nederland. Vele graven zijn namelijk nog compleet, in vier graven zijn zelfs nog complete askisten van tufsteen gevonden.

Ook werden heel wat grafgiften ontdekt. Deze lagen in speciaal getimmerde kamers in de heuvels. Ook dat is bijzonder, want gewoonlijk werden grafgiften bijgezet in simpele kuilen. De grafgiften stralen luxe en weelde uit. Het gaat vaak om geïmporteerde goederen, zoals geverfd aardewerken serviesgoed en olielampen. Ook zijn er kannen, flessen en kommen van glas en brons gevonden. Bijzonder zeldzaam zijn persoonlijke voorwerpen, zoals kleding- en haarspelden, spiegels en zelfs een parfumflesje met inhoud. Echt zeldzaam was de vondst van de fragmenten van vier perkamentrolhouders. Dergelijke spullen worden in de Nederlandse bodem vrijwel nooit ontdekt.

Bemmel ligt vlakbij Nijmegen, dat een belangrijk Romeins centrum was. In en rond Bemmel zijn vaker Romeinse vondsten gedaan. Archeologen vermoeden dat het grafveld bij een nabijgelegen villa hoort. Die villa is echter nog niet teruggevonden. Wel staat gezien de vele luxueuze grafgiften vast dat het grafveld vooral gebruikt werd door de plaatselijke elite. Een aantal vondsten zal op 27, 28 en 29 april 2018 in Bemmel aan het publiek gepresenteerd worden tijdens de Romeinenweek. Er zijn ook plannen om de mooiste vondsten in 2019 tentoon te stellen in het Museum Het Valkhof in Nijmegen.

Rijkswaterstaat maakte een filmpje over de opgraving in Bemmel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.