Akte van berouw in het Vaticaan

Wie zou na het lezen van dit boek nog durven beweren dat er geen goede Nederlandstalige thrillerschrijvers bestaan? ‘Akte van berouw’ van Chris Houtman speelt zich voornamelijk af in Vaticaanstad, Rome, Nederland en Duitsland en is bijna onrustwekkend actueel. Hoewel de personages zich in sneltreinvaart verplaatsen van Rome naar Castricum in Noord-Holland, via Regensburg naar Afar in Ethiopië, Sierra Leone en zelfs Guantánamo Bay, wordt het verhaal nooit ongeloofwaardig. Integendeel zelfs: het zou allemaal morgen reeds kunnen gebeuren. Een sterk debuut dat dringend smeekt om een verfilming.

De eerste bladzijden van het boek zetten meteen de toon. Paus Franciscus ontsnapt op het nippertje aan een vernuftig geplande moordaanslag die echter geheim wordt gehouden. Slechts enkele vertrouwelingen van de paus, waaronder Martin Hochstettler, de nieuwe commandant van de Zwitserse Garde (de vorige werd door Franciscus opzijgezet) weten ervan.

Tijdens het onderzoek naar de moordaanslag wordt al snel duidelijk dat machtige krachten aan het werk zijn en dat het waarschijnlijk niet bij één moordpoging zal blijven. De paus is immers van plan om aan de pers een rapport te presenteren over de financiële wantoestanden en de corruptie in het Vaticaan, waarbij in Rome maar ook in het buitenland een heleboel koppen zullen rollen. De laatste paus die een dergelijk rapport wilde publiceren, was een maand later dood.

Hochstettler staat voor de grootste uitdaging van zijn leven als hij een nieuwe aanslag op de paus moet zien te voorkomen. De commandant heeft bovendien nog steeds traumatische herinneringen aan de nacht van 28 september 1978, toen paus Johannes Paulus I overleed in behoorlijk mysterieuze omstandigheden. Hochstettler was toen nog een jonge recruut van de Zwitserse Garde en die nacht had hij, wellicht niet toevallig, wachtdienst. De plotse dood van de paus heeft hem altijd dwarsgezeten. Het is Hochstettler’s grootste nachtmerrie als de geschiedenis zich nog eens zou herhalen.

Dan is er Jaap Hofhuis, priester in de Nederlandstalige Kerk der Friezen in Rome, vlakbij het Sint-Pietersplein. Hij wordt naar Nederland geroepen omdat zijn vader op sterven ligt. Daar krijgt zijn geloof in de Kerk een enorme dreun te verwerken als hij zijn vaders grote geheim verneemt: hij is één van de vele misbruikslachtoffers binnen de Rooms-Katholieke Kerk.

De toch al niet erg evenwichtige Jaap ontvlamt in woede en gaat op zoek naar de inmiddels hoogbejaarde dader. Het spoor voert naar Regensburg, waar ook Georg Ratzinger, de broer van de vorige paus, woont. Een confrontatie kan niet uitblijven, maar sinistere figuren houden in de gaten wat er gebeurt en proberen Hofhuis voor hun eigen verdorven doeleinden in te zetten.

Ondertussen wordt in Rome alles op alles gezet om de veiligheid van de paus te waarborgen. Het dreigingsniveau is er wel degelijk. Terwijl Hochstettler vecht met zijn eigen demonen weeft hij een web vol misleiding en probeert hij een val te zetten voor de mogelijke aanslagplegers. De eigenzinnige en tegendraadse paus Franciscus maakt zijn werk er echter niet gemakkelijk op.

Bovendien komt de paus ook nog eens op ramkoers te liggen met een toenemend aantal zeer conservatieve kardinalen, die beïnvloed zijn door organisaties zoals Breitbart News en Opus Dei, die elk hun eigen agenda hebben. De spanning wordt nog opgedreven als de paus aankondigt om het financiële onderzoeksverslag vervroegd openbaar te maken en daarnaast nog uitpakt met een wereldomvattende stunt.

Met een achtergrond gevormd door een roomse jeugd en een (weliswaar afgebroken) studie theologie aan de Katholieke Theologische Hogeschool van Amsterdam, weet Chris Houtman met zijn debuut Akte van berouw meteen een intrigerende, verrassend gedetailleerde en bijzonder actuele thriller te presenteren.

Zijn ervaring als scenarioschrijver maakt van het boek bovendien een zeer filmische misdaadroman met internationale allure. Voor elke Romeliefhebber zal het bovendien snel duidelijk zijn dat de auteur goed thuis is in de Eeuwige Stad. Een heerlijk boek dat je begint te lezen in het vliegtuig op weg naar Rome en waarvan je ook ter plaatse zal blijven genieten.

Akte van berouw
Auteur: Chris Houtman
Uitgever: Karakter Uitgevers
368 pagina’s
Eerste druk: november 2017
Prijs: 15 euro
ISBN10 045213451
ISBN13 9789045213453
e-book: ISBN 978 90 452 1355 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.