Zal de opening van het metrostation San Giovanni eindelijk lukken?

Zou het ditmaal dan toch lukken? Dat is de vraag die Rome zich stelt nu het bouwconsortium rond  Metro C heeft aangekondigd dat de lang verwachte en al vaak uitgestelde publieke opening van het metrostation San Giovanni (lijn C) voorzien is in de loop van april. Gemakshalve wordt even terzijde geschoven dat, zoals in Rome wel vaker gebeurt bij grote projecten, een jaar geleden al een soort voorinhuldiging van het nieuwe San Giovanni-station heeft plaatsgevonden, maar enkel voor prominenten. Voor het publiek is het nieuwe station, op een paar kijk- en opendeurdagen na, echter nooit open geweest.

Dat kon ook niet. Tot voor kort was het nieuwe San Giovanni-metroknooppunt nog niet operationeel en was het na de zogenaamde inhuldiging vorig jaar meteen duidelijk dat het nog weken zou duren vooraleer alles echt afgewerkt was. Weken die zouden uitgroeien tot maanden die vervolgens zouden uitlopen tot een jaar. Volgens de oorspronkelijke planning had San Giovanni al sinds de zomer van 2013 in bedrijf moeten zijn. Op dat moment moesten de werken echter nog beginnen. In de maanden en jaren daarna volgden verschillende berichten die de nakende opening van het nieuwe metrostation aankondigden.

De voorlaatste keer was de opening aangekondigd voor december 2017, daarna schoof dat vermeende nieuwjaarsgeschenk op naar februari van dit jaar. Nu wordt april vooropgesteld. Momenteel is de technische controle van het hele project nog volop aan de gang. Zonder die controle kan het verplichte veiligheidsattest niet worden afgeleverd. Het gaat onder meer om het controleren van de veiligheidsvoorzieningen, de sporen zelf, de signalisatie en de (brand)veiligheid in het station. Dergelijke controles bij de eerder afgewerkte trajecten en stations van metrolijn C hebben tot dusver nooit minder dan 45 werkdagen geduurd. Dat zal nu zeker niet sneller  gebeuren vermits het ditmaal om een vrij grote site gaat (behalve het traject is ook het nieuwe San Giovanni-station zelf behoorlijk groot).

De aanleg van de nieuwe metrolijn C is al lang aan de gang en heeft door allerlei hindernissen inmiddels een enorme vertraging opgelopen. Ook de oorspronkelijk geraamde kostprijs is inmiddels al met meer dan een miljard euro overschreden. Daarvoor zijn verschillende archeologische ontdekkingen verantwoordelijk, maar ook geschillen tussen de bouwheer en de aannemer en sjoemelpraktijken hebben ervoor gezorgd dat de bouwwerf meer dan eens werd stilgelegd en ondertussen ruimschoots het budget overschreed. Al kan dat laatste gelden als het understatement van het jaar.

De aanleg van station San Giovanni liep vooral aanzienlijke vertraging op door de bijzonder spectaculaire vondst van een stuwmeer uit de keizertijd dat vier miljoen liter water kon bevatten en op vernuftige wijze kon worden ingezet voor de irrigatie van landbouwgrond. Tijdens het boren van de tunnel botste men plots op een enorme hoeveelheid artefacten. Er volgden opgravingen op de locatie van wat blijkbaar de tuin van een grote boerderij uit de oudheid moet geweest zijn. Daar werd ook het reusachtige waterbassin ontdekt, het grootste dat ooit zo dicht bij het stadscentrum van Rome is gevonden.

De opening van het vernieuwde San Giovanni-station is belangrijk omdat de nieuwe lijn C op deze plek de verbinding maakt met de bestaande metrolijn A, waardoor het aantal gebruikers van de metro in Rome flink zal stijgen. Elke dag maken tussen de 45.000 en 50.000 reizigers gebruik van het gedeelte van metrolijn C dat reeds klaar is. Er wordt geraamd dat dit aantal door de aansluiting met metrolijn A snel zal verdubbelen tot ongeveer 100.000 gebruikers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.