Alitalia krijgt nog even uitstel

De Italiaanse regering geeft luchtvaartmaatschappij Alitalia langer de tijd om een lening terug te betalen die na het faillissement van vorig jaar is verstrekt om de maatschappij in de lucht te houden tot zich een nieuwe eigenaar zou aandienen. Dat schrijft het online magazine Zakenreis.nl. Alitalia heeft leningen ter waarde van 900 miljoen euro ontvangen uit Rome. Dat gebeurde met goedkeuring van de Europese Commissie op voorwaarde dat het geld plus rente omstreeks deze tijd zou worden terugbetaald. Maar de verkoop van Alitalia duurt langer dan gepland. Gisteren liep het biedingsproces af en het afsluiten van een deal door de bewindvoerders met een nieuwe eigenaar kan nog weken duren.

De Italiaanse regering heeft daarom beslist om Alitalia nog wat meer tijd te geven om de leningen terug te betalen. Hiervoor moet zeker overleg gepleegd zijn met de Europese Commissie, want de Europese regelgeving verbiedt dat een failliet bedrijf met subsidies overeind wordt gehouden. Een lening mag wel, mits deze binnen afzienbare tijd wordt afbetaald. De regering kan dus niet blijven tijd rekken.

De bewindvoerders zeggen dat drie partijen hebben geboden op Alitalia. Namen noemen ze niet, maar wel dat één van de drie een bod heeft gedaan, waarin ‘concrete stappen’ staan wat betreft de routes en de werknemers van Alitalia. Twee van de drie bieders hebben zichzelf bekendgemaakt: easyJet en Lufthansa. De derde is waarschijnlijk de Amerikaanse investeerder Cerberus, in een consortium met Italiaanse partijen en mogelijk ook Delta Air Lines.

Onder de 12.000 werknemers van Alitalia bestaat grote vrees dat de nieuwe eigenaar een forse sanering zal doorvoeren. Bij Lufthansa is dat zelfs een zekerheid: indien het bod van de Duitse maatschappij het haalt, zal de helft van de werknemers bij Alitalia op zoek  moeten naar een andere baan. Hoe het personeel van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij zal reageren als dat zou gebeuren valt af te wachten, maar de bereidheid om te staken als hen iets niet bevalt is bij Alitalia-werknemers berucht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.