Ennio Morricone in de Thermen van Caracalla

Ennio Morricone geeft binnenkort vier concerten in het fraaie decor van de Thermen van Caracalla. De concertdata zijn zaterdag 16 juni, zondag 17 juni, maandag 18 juni en vrijdag 29 juni. De beroemde 89-jarige componist brengt in zijn thuisstad Rome een selectie van zijn beste werk uit zijn 60-jarige carrière. Het concert kan beschouwd worden als een hoogtepunt van zijn jongste wereldtournee die hem tot nog toe reeds in dertig Europese steden bracht. Meer dan 500.000 mensen hebben tot nog toe één van de concerten uit ‘The 60 Years of Music’ meegemaakt. Ook in België (Gent) en Nederland (Rotterdam) was Morricone vorig jaar te zien. Dit jaar keert de muzikale grootmeester op 24 november zelfs nog eens terug naar België.

“Het live begeleiden van mijn composities in zoveel verschillende steden en voor zo’n gevarieerd publiek is een buitengewoon bevredigende ervaring. Tijdens deze tournee vier ik mijn 60-jarige carrière als componist. In die periode heb ik meer dan zeshonderd werken gecomponeerd. Voor Rome bedacht ik een speciaal programma dat natuurlijk ook enkele ‘grote klassiekers’ bevat, zoals de muziek van de geliefde westerns van Sergio Leone and The Mission, maar afgezien daarvan zal dit concert in zijn geheel een heel andere ervaring bieden in vergelijking met de concerten uit mijn ’60 Years of Music-tour. Het wordt een geschenk voor de Romeinen”, verklaarde Morricone in de Italiaanse pers.

Ook de muziek uit The Hatefull Eight, een film van Quintin Tarantino, die bekroond werd met zowel een Golden Globe als met een Oscar voor de beste originele filmmuziek zal uiteraard niet ontbreken. In de loop van zijn carrière heeft Ennio Morricone meer dan 500 soundtracks gecomponeerd voor film en televisie en ruim 100 andere muziekstukken. Tot zijn bekendste werken horen ongetwijfeld de sooundtracks van de films Once upon a time in the West, Once upon a time in America, For a Fistful of Dollars, The Untouchables and The Mission. Morricone’s muziek voor de film The Good, the Bad en the Ugly wordt algemeen beschouwd als één van de beste soundtracks ooit in de filmgeschiedenis.

Ennio Morricone werd op 10 november 1928 in Rome geboren. Op tienjarige leeftijd ging Morricone al naar het conservatorium om er trompet en later ook koormuziek en orkestdirectie te gaan studeren. In 1943 herkende zijn harmonieleraar Roberto Caggiano het opmerkelijke compositietalent van Morricone. In zeer korte tijd leerde Ennio de leer van compositie en harmonie. Morricone wou zichzelf toeleggen op moderne klassieke muziek, maar raakte ook geïnteresseerd in het schrijven van arrangementen voor populaire muziek.

In 1962 begon Morricone filmcomposities te schrijven. Kort daarna kwam hij in contact met de regisseurs Sergio Leone en Bernardo Bertolucci, waarna hij voor enkele spaghettiwesterns zoals A Fistful of Dollars en My Name is Nobody de filmmuziek schreef. Morricone heeft uiteindelijk alle Sergio Leone films van muziek voorzien. Voor televisie heeft hij onder andere de muziek geschreven voor de Italiaanse serie La Piovra.

Eind jaren zestig en begin jaren zeventig schreef Morricone voor meer dan 20 films per jaar de muziek. Alle filmmuziek bij de films is ook door Morricone zelf gedirigeerd. Minder bekend is dat Morricone ook meer dan 100 andere werken heeft gecomponeerd, waaronder (soms korte) klassieke werken als het Concerto per orchestra (1957) en een concert voor orkest, orgel, twee trompetten en twee trombones (1993).

Ennio Morricone woont aan Piazza Venezia in Rome en is een graag geziene gast in de betere Romeinse restaurants, al is hij de voorbije maanden vrijwel permanent op reis geweest. Met een beetje geluk tref je hem weleens op een doorsnee middag. Een behoorlijk vast ritueel, als hij tenminste in het land is, is zijn zondagse uitstap naar een bekende Romeinse zaak waar hij zich meestal beperkt tot koffie en water, maar als vroege lunch ook weleens een spaghetti durft verorberen.

Voor de liefhebbers: behalve Ennio Morricone geven ook Björk (13 juni), Paolo Conte (14 en 15 juni) en Joan Baez (6 augustus) een concert in de Thermen van Caracalla. Daarnaast is er natuurlijk ook het traditionele zomeropera-programma, met dit jaar La Traviata (periode van 3 tot 20 juni), Carmen (periode van 14 juli tot 2 augustus) en Romeo en Julia (periode van 27 juli tot 4 augustus).

Tickets voor Ennio Morricone in de Thermen van Caracalla

Overige concerten in de Thermen van Caracalla

Muziek uit The Hatefull Eight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.