Europa onderzoekt of Alitalia verboden staatssteun kreeg

De Europese Commissie is een onderzoek begonnen naar de financiële hulp die luchtvaartmaatschappij Alitalia van de Italiaanse regering heeft gekregen. Alitalia ging vorig jaar failliet en kreeg een overbruggingskrediet van in totaal 900 miljoen euro van de Italiaanse overheid om het bedrijf overeind te houden tot het verkocht kon worden.

De Commissie kreeg klachten binnen dat Italië hiermee de Europese regels overtrad en wil nu nagaan of die lening kan worden beschouwd als verboden staatssteun. Volgens de Italiaanse regering gelden de leningen als steun voor een in financiële problemen verkerend bedrijf, wat volgens Europese regels wel mag.

Alitalia werd begin mei vorig jaar onder curatele gesteld. Het personeel had een plan om kosten te besparen afgewezen, waarna aandeelhouder Etihad Airways besloot geen geld meer in de noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij te steken. Nog diezelfde maand stelde de Italiaanse regering een overbruggingslening van 600 miljoen euro beschikbaar. In oktober werd dat bedrag met nog eens 300 miljoen euro verhoogd.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.