Honderdtal Romeinse graven ontdekt in Tongeren

Nu het archeologisch onderzoek is afgerond, wordt vandaag het startschot gegeven voor de ontwikkeling van de laatste grote bouwverkaveling (4,2 ha) aan de rand van de stad Tongeren. Alle andere woonuitbreidingen rond het stadscentrum van Tongeren en daarbuiten zijn intussen volgebouwd. Op de Heufkensberg in Koninksem, een deelgemeente van Tongeren, wordt binnenkort gestart met de bouw van 43 nieuwe woningen. Voor archeologen was het de laatste kans om op zoek te gaan naar waardevolle vondsten op deze site. Ze legden onder meer een grafveld uit de eerste tot de vierde eeuw bloot met bijna honderd oude graven en een Gallo-Romeinse tumulus.

Het projectgebied maakte destijds deel uit van het zuidwestelijke grafveld van Romeins Tongeren. Het was één van de drie bekendste Romeinse grafvelden die gelegen zijn rond Tongeren, waardoor het terrein een zeer hoog archeologisch potentieel bezit. Het terrein werd de voorbije maanden dan ook met succes grondig onderzocht door Studiebureau Archeologie. Projectontwikkelaar Kolmont zal alle vondsten schenken aan de stad Tongeren en aan het Gallo-Romeins Museum.

Concreet werden 54 crematiegraven, elf inhumatiegraven met skeletten en zeventien rituele aardewerken aangetroffen. Er werden bovendien een dertigtal greppels en grachten onderzocht, wat leidde tot de ontdekking van een zogeheten ‘kringgreppel’, het restant van een grafheuvel.

“Omdat het in Tongeren zelden voorkomt dat dergelijke grote percelen samen in ontwikkeling komen, was dit een bijzondere kans. Het resultaat mag alvast gezien worden. Alle graven werden volledig uitgezeefd en intussen zijn we gestart met het natuurwetenschappelijk onderzoek. Daarmee hopen we te weten te komen wat voor personen op dit terrein begraven lagen. Waren ze oud of jong, arm of rijk? Uit welke periode zijn ze afkomstig? Hopelijk zullen de volgende onderzoeken dat kunnen uitwijzen”, besluit Annelies De Raymaeker van Studiebureau Archeologie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.