Nieuwe Italiaanse regering in de maak

Het lijkt er nu toch op dat in Italië een nieuwe regering in de maak is.  Als de plannen doorgaan wordt het wel de meest eurosceptische en anti-establishment-regering ooit. Niemand minder dan Silvio Berlusconi (81) zorgde gisteren voor een doorbraak door zich niet langer te verzetten tegen een coalitie tussen de rechtspopulistische Lega van Matteo Salvini en de Vijfsterrenbeweging (M5S) die wordt geleid door Luigi Di Maio. Wellicht presenteren ze president Sergio Mattarella begin volgende week al een regeerakkoord. Dan zou het snel kunnen gaan: zodra het parlement hierover stemt is de nieuwe regering een feit.

Vorige week zag het er nog naar uit dat de Italianen opnieuw naar de stembus zouden moeten. De Italiaanse kiezer legde de kaarten tijdens de jongste verkiezingen op 4 maart immers ongelooflijk ingewikkeld en stelde voor om  formatiegesprekken nadien leidden dan ook nergens toe. President Mattarella omschreef het overleg rond de coalitievorming vorige week nog als mislukt en stelde voor om een politiek neutrale technocatenregering het land te laten leiden. Die zou dan tegen eind dit jaar de begroting voor 2019 kunnen klaarstomen om dan begin volgend jaar nieuwe verkiezingen te houden. Dat zagen zowel de Lega als de M5S niet zitten; zij wilden zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen.

Met haar anti-establishmentretoriek werd de Vijfsterrenbeweging de grootste partij. Een rechtse alliantie van onder meer Lega en Forza Italia, haalde wel nog net iets meer zetels. De Vijfsterrenbeweging weigerde echter in zee te gaan met de door schandalen geplaagde Berlusconi, vooral omdat deze laatste volgens hen tot de oude politieke cultuur behoort. Daardoor was een akkoord met de Lega (waartoe dus ook Berlusconi’s Forza Italia behoort) niet mogelijk. Maar Berlusconi draaide nu bij en liet weten geen veto te zullen stellen bij het samengaan van Lega en M5S. Daardoor wordt een belangrijke hinderpaal weggehaald voor de regeringsvorming.

Lega en M5S hebben de stemmen van Forza Italia in principe niet nodig om samen in een regering te stappen, maar Lega vraagt wel de garantie van Berlusconi dat hij niet vijandig tegenover zo’n coalitie staat.  Die situatie lijkt dus ontmijnd. Berlusconi laat verstaan dat hij ook maatregelen die in lijn liggen met de ideeën van de centrumrechtse coalitie zal ondersteunen, al zal Forza Italia geen vertrouwensstem  geven aan M5S,

Wie welke post zal bekleden in de nieuwe regering is nog niet duidelijk. Italiaanse media gokken op Salvini als minister van Binnenlandse Zaken en Di Maio op Buitenlandse Zaken worden. De econoom Giancarlo Giorgetti (51) wordt genoemd als premier. De nieuwe coalitie gaat volgens waarnemers voor heel wat spanningen met de Europese instellingen en andere hoofdsteden zorgen. De partijleiders van M5S en Lega lieten tijdens de verkiezingscampagne meermaals weten dat ze onder meer de Europese afspraken over begrotingsdiscipline niet zien zitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.