Metroknooppunt San Giovanni in Rome eindelijk geopend

Na twaalf jaar werken en na talloze vertragingen is Rome het voorbije weekend er toch in geslaagd het veelbesproken nieuwe metrostation San Giovanni te openen. De opening werd al heel vaak aangekondigd en even vaak weer uitgesteld. Het nieuwe station vormt een knooppunt tussen de bestaande metrolijn A (Battistini-Anagnina) en de nieuwe metrolijn C die momenteel in aanbouw is. De bouw schuift nu op in de richting van het Colosseum, met als tussenstop Ipponio/Amba Aradam, waarin ook het gloednieuwe Museo Castro Hadriani een plaats zal krijgen. Ook in het nieuwe San Giovanni-station zijn een aantal archeologische artefacten te bekijken.

Volgens de oorspronkelijke planning had het nieuwe metroknooppunt San Giovanni al sinds de zomer van 2013 in bedrijf moeten zijn. Op dat moment moesten de werken echter nog beginnen. In de maanden en jaren daarna volgden verschillende berichten die de nakende opening van het nieuwe metrostation aankondigden. De voorlaatste keer was de opening aangekondigd voor december 2017, daarna schoof dat vermeende nieuwjaarsgeschenk op naar februari van dit jaar. Uiteindelijk werd het 12 mei.

De opening van het vernieuwde San Giovanni-station is zeer belangrijk omdat de nieuwe lijn C op deze plek de verbinding maakt met de bestaande metrolijn A, waardoor het aantal gebruikers van de metro in Rome flink zal stijgen. Elke dag maken tussen de 45.000 en 50.000 reizigers gebruik van het gedeelte van metrolijn C dat reeds klaar is. Er wordt geraamd dat dit aantal door de aansluiting met metrolijn A nu snel zal verdubbelen tot ongeveer 100.000 gebruikers.

Zoals je een tijdje geleden kon lezen heeft de aanleg van de nieuwe metrolijn door allerlei hindernissen inmiddels een enorme vertraging opgelopen. Ook de oorspronkelijk geraamde kostprijs is inmiddels al met meer dan een miljard euro overschreden. Daarvoor zijn verschillende archeologische ontdekkingen verantwoordelijk, maar ook geschillen tussen de bouwheer en de aannemer en sjoemelpraktijken hebben ervoor gezorgd dat de bouwwerf meer dan eens werd stilgelegd en ondertussen ruimschoots het budget overschreed.

De aanleg van station San Giovanni liep vooral aanzienlijke vertraging op door de bijzonder spectaculaire vondst van een stuwmeer uit de keizertijd dat vier miljoen liter water kon bevatten en op vernuftige wijze kon worden ingezet voor de irrigatie van landbouwgrond.  Tijdens het boren van de tunnel botste men plots op een enorme hoeveelheid artefacten. Er volgden opgravingen op de locatie van wat blijkbaar de tuin van een grote boerderij uit de oudheid moet geweest zijn. Daar werd ook het reusachtige waterbassin ontdekt, het grootste dat ooit zo dicht bij het stadscentrum van Rome is gevonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.