Volledig paardenskelet opgegraven in Pompeï

Vlakbij Pompeï hebben archeologen een volledig paardenskelet gevonden in ruïnes van wat volgens de wetenschappers een stallencomplex is geweest. Dat schrijft Archeologie Online. Het is de eerste keer dat een compleet paardenskelet werd ontdekt in Pompeï. De vondst is volgens de archeologen extra bijzonder, omdat ze gebeurde in een gedeelte van Pompeï waar in de afgelopen decennia veel illegale opgravingen plaatsvonden. Daarom zijn een tijd geleden nieuwe onderzoekingen in het gebied begonnen zodat het overgebleven erfgoed beter beschermd blijft.

Het paard is zichtbaar gemaakt op dezelfde manier zoals dat bij veel resten van mensen in Pompeï is gebeurd. De holte die in de dikke laag vulkanische as achterbleef nadat het lichaam van het paard is vergaan, werd gevuld met vloeibaar gips, zodat de contouren van het paard zichtbaar werden. De resten van het paardenskelet wijzen erop dat het paard een schofthoogte had van ongeveer 1,5 m.

Dat is naar huidige standaarden vrij klein, maar gezien het feit dat paarden in de Romeinse tijd een stuk kleiner waren, was het paard voor Romeinse begrippen waarschijnlijk behoorlijk groot. Bij het paard werden tevens de resten van een duur leidsel van ijzer en brons gevonden. Dat, en het grote formaat van het paard wijzen er volgens de archeologen op dat het een duur paard was, wellicht speciaal gefokt voor speciale, ceremoniële gelegenheden.

Het paard was niet de enige vondst die werd gedaan. Tijdens de opgraving in de ruïnes van de stallen werden ook resten van gereedschap en keukengerei ontdekt. Er werd ook een trog gevonden. Bijzonder was dat op deze plek ook een graf werd aangetroffen.  Hierin lag een man begraven, wellicht een slachtoffer van de uitbarsting van de Vesuvius in 79. Dat wijst er volgens archeologen op dat sommige mensen na de vulkaanramp toch nog terugkeerden en wellicht probeerden te leven in de grotendeels bedolven stad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.